Home VestiIT i nauka Naučnici rade na baterijama koje bi mogle „večno“ da traju

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle „večno“ da traju

by bifadmin

Naučnici Instituta MIT i kompanije „Samsung“ došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli rešiti svi problemi koje korisnici imaju sa današnjim baterijama.

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a i uvek postoji opasnost od eksplozije.

Prema rečima Gerbranda Cedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju u, na primer, „Boeing“ avionima i „Tesla“ automobilima, nastali su upravo zbog tečnih elektrolita.

– Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema bezbednosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti šraf i neće doći do požara – ističe profesor Ceder.

Problem sa razvijanjem baterija u čvrstom stanju bio je u tome što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao što to čini tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i uspeo da pronađe materijale koji su dovoljno dobri provodnici.

Takođe, nove baterije bolje se ponašaju u hladnim uslovima, a mogu da izdrže i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja.

S obzirom na to da naučnici u svoj rad ulažu mnogo truda i napora, postoji nada da će „večne baterije“ u bliskoj budućnosti ugledati svetlost dana, piše „zimo.dnevnik.hr“.

Pročitajte i ovo...