Home VestiEkonomija Pad izvoza smanjuje i promet na Produktnoj berzi

Pad izvoza smanjuje i promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Robno-berzansko tržište u Novom Sadu, kada je nedeljni obim prometa u pitanju, već duže vreme funkcioniše na principu toplo-hladno. Nakon rekordnog prometa registrovanog prethodne nedelje, nedelja za nama beleži višestruko manji promet. Konkretno, na ovonedeljni pad prometa, najviše je uticala smanjena izvozna aktivnost. Robu kupuju uglavnom prerađivači i to tek toliko koliko im je neophodno za nesmetani proizvodni proces, što znatno ograničava kako broj kupaca, tako i njihove količinske potrebe. U periodu od 17.08.-21.08.2015., na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, prometovano je svega 375 tona robe, ukupne vrednosti 12.847.500,00 dinara.

Kada je tržište pšenice u pitanju, na osnovu podatka da tokom protekle nedelje nije bilo prometa, mogao bi se steći pogrešan utisak o cenovnoj stabilnosti ovog tržišta. Ipak, nije tako, o čemu najbolje govori podatak da su tokom nedelje potencijalni kupci bili spremni da plate za hlebno zrno cenu od 18,00 din/kg, bez PDV-a, što je za skoro 2% više nego prethodne nedelje, ali prodavcima je i to bilo malo. Ovo i pored disbalansa ponude i tražnje, zbog čega nije ni došlo do zaključenja berzanskog posla, govori o nagoveštaju blago rastućeg cenovnog trenda.

Nakon izraženog prošlonedeljnog rasta, u nedelji za nama cena soje, kojom je trgovano u količini od 100 tona, zaustavila se na niovu od 47,96 din/kg, sa PDV-om (43,60 din/kg, bez PDV-a). I pored statističkog podatka o nedeljnom rastu prosečne nedeljne cene od 3,29%, informacija da je pre nedelju dana cena soje po pojedinačnim ugovorima, na zatvaranju trgovanja iznosila skoro 44,00 din/kg, bez PDV-a, ipak pre govori o ovonedeljnoj stabilizaciji cene soje u zrnu, nego o trendu njenog rasta.

I dok je ovonedeljni rast cene soje, samo statističke prirode, dotle tržište kukuruza beleži kako statistički tako i realni cenovni rast. Promet od 125 tona prirodno sušenog kukuruza, registrovao je veoma uzak cenovni raspon od 18,20–18,30 din/kg, bez PDV-a. Prosečna nedeljna cena od 20,04 din/kg, sa PDV-om (18,22 din/kg, bez PDV-a) za 1,73% viša je nego prethodne nedelje.

U toku prošle nedelje značajno mesto u ukupnom prometu, posle duže vremena, zauzima suncokretova sačma. U okviru istrgovanih 125 tona, registrovana je prosečna cena od 36,12 din/kg, sa PDV-om (30,10 din/kg, bez PDV-a), što je za 2,03% više nego prethodne nedelje.

Od ostalih proizvoda sa listinga, tokom nedelje za nama, registrovan je i promet mineralnog đubriva urea, u količini od 25 tona po ceni od 37,50 din/kg, bez PDV-a, na paritetu fco kupac.

 

skrnst produktna

PRODEX

Blagi rast cena kukuruza i suncokretove sačme, kao i statistički podatak o nedeljnom rastu cene soje u zrnu, uticali su na ovonedeljni minimalni rast indeksne vrednosti PRODEX-a, koji na današnji dan “vredi” 212,87 indeksnih poena, odnosno 0,07 indeksnih poena više nego prethodne nedelje. Da je na tržištu pšenice došlo do poklapanja ponude i tražnje, na već pomenutom višem nivou u odnosu na prethodnu nedelju, rast indeksne vrednosti ovog agregatnog berzanskog pokazatelja, bio bi znatno izraženiji.

SVET

Nakon prošlonedeljog konsolidovanja cena na američkim berzama i kalkulisanja procena USDA-a, tržište se ove nedelje okrenulo vremenskim uslovima i uticaju na agrarne proizvode. U SAD-u se očekuju padavine koje će pogodovati kukuruzu i soji, dok se u Kanadi mogu očekivati rani mrazevi. Krajem nedelje je zabeležen blagi rast na CBOT-u. Prodavci su se povukli sa tržišta, procenjujući da trenutna cena nije dovoljno unosna. Cena soje beleži pad, s obzirom na situaciju u Kini, gde se beleži veće usporavanje ekonomije od onog koji su analitičari procenjivali. Na severnoj hemisferi nema značajnih klimatskih promena.

Septembarski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočio za 2,04%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 0,59%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, pala za 4,79%, dok je u Budimpešti jeftinija za 1,34%. Novembarski fjulers na kukuruz je u Parizu pao u odnosu na prošli petak za 2,90%, dok je septembarski fjučers na kukuruz u Budimpešti jeftiniji za 0,94%.

Pročitajte i ovo...