Home VestiEkonomija Rasprodaja hotela u Sloveniji

Rasprodaja hotela u Sloveniji

by bifadmin

Slovenija se nalazi pred velikom rasprodajom hotela. Kako pišu „Finance“, a prenosi „Poslovni dnevnik“, u stečajnom postupku i portfelju nekretnina loših banka našli su se brojni hoteli.

Većinu hotela prodaje „HETA Asset Resolution AG“, tzv. loša banka u koju su izdvojeni problematični plasmani posrnule austrijske Hypo Alpe Adria banke. Među ostalim, hotel „Diana“ u središtu Murske Sobote, koji je izgrađen 1965. godine i potpuno obnovljen 2009. prodaje se po ceni od 2,1 mil EUR.

Takođe u Murskoj Soboti „Heta“ prodaje hotel „Dobraj“ s restoranom „Zvezda“. Hotel je obnovljen 2006, a prodaje se za 1,2 mil EUR. Nekih 300 metara od Moravskih Toplica „Heta“ prodaje motel „Oblak“ sa 35 soba, a cena iznosi 523.000 EUR.

Na drugom kraju Slovenije, u Bovecu, „Heta“ također prodaje hotel „Alp“, koji je izgrađen 1963. godine i obnovljena 1990. po cena od 3,1 mil EUR. Hotel „Alp“ ima tri zvezdice, a u njemu su 103 sobe sa 160 kreveta, dok ukupna veličina objekta iznosi 4551 četvornih metara.

Od iste loše banke može se kupiti i mali hotel „Angel“ u ljubljanskom starom gradu, ispod dvorca u Ljubljani. Zgrada je izgrađena još 1800. godine, ali je potpuno renovirana 2010. – prodaje se za 2,7 mill EUR.

Na jesen će se od kompanije „Malograjski Dvor“, koja je u stečaju, moći kupiti istoimeni hotel u Kamniku, čija dva dosadašnja pokušaja prodaje nisu uspela. U poslednjem je pokušaju stečajni upravitelj Igor Bončina tražio 1,2 mil EUR.

Nakon propasti firme „Šport Hotel Pokljuka“ očekuje da će se sledećih mesecima na prodaji naći istoimeni hotel u Pokljuki, vjerojatno po cijeni od 600.000 EUR.

U toku je i prikupljanje ponuda za 12,6% udela u preduzeću „Certa“ koja je u vlasništvu propalog „Maksima Holdinga“, kao i prikupljanje ponude za „Grand slam šport hotela“ u Rogaškoj Slatini. Stečajni upravnik Boštjan Jurkošek obvezujuće ponude prikuplja do 26. avgusta, a početna cena iznosi 3 mil EUR.

Prodaju se i hoteli u slovenačkom vlasništvu u inostranstvu. Vida Gaberc, stečajna upravnica preduzeća „Rašice point“, 1. septembra će na javnoj dražbi pokušati prodati hotel STC u popularnoj srpskoj turističkoj destinaciji Zlatibor. Taj hotel ima sportsku dvoranu i 2500 četvornih metara zemljišta na kojem je moguće proširenje, a početna cena je 1,8 mil EUR. Također, Factor banka prodaje tri hotela na Crnom moru u Bugarskoj, koji se nisu mogli prodati na dosadašnjim aukcijama.

Izvor: seebiz.eu, eKapija

Pročitajte i ovo...