Home VestiEkonomija Sindikati protiv, ali grad privatizuje PKB

Sindikati protiv, ali grad privatizuje PKB

by bifadmin

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Poljoprivredna korporacija Beograd iz Padinske Skele ne donosi profit , da duguje 60 miliona evra i da se zbog toga krenulo u privatizaciju. „Ono što je predmet privatizacije PKB-a je poljoprivredno zemljište, koje nikada neće biti građevinsko ili industrijsko. Ne postoji nikakva šteta da će neko kupiti to zemljište, a onda preprodati i napraviti neke velike pare“, kazao je Mali.

Prema rečima Malog, prava oko 2.000 zaposlenih u PKB-u će biti maksimalno zaštićena, odnosno određeni broj radnika će preuzeti novi kupac, a ostalima će biti ponuđen socijalni program, kao i za svako preduzeće u restrukturiranju.

Gradonačelnik je istakao da se grad ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom i da zato želi da pronađe strateškog partnera za PKB koji bi investirao u razvoj proizvodnje.

Predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd iz Padinske Skele ocenili su danas da se još nisu stekli uslovi za privatizaciju te korporacije, jer se ne zna kolika je vrednost kapitala, ni šta će se prodati.

Oni su na konferenciji za novinare kazali da bi Beograd, ali i cela država ozbiljno bili oštećeni prodajom PKB-a jer je ta korporacija najveći proizvođač mleka u Evropi i ima najbolje stado mlečnih krava, a i najbolji je i proizvođač semenske robe. Prema ocenama sindikata, ako se PKB bude privatizovao po modelu koji je predložio Beograd, to će značiti cepanje preduzeća u kojem radi oko 2.000 ljudi.

Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević kazao je da je „PKB ove godine poslovao pozitivno i ima dobitak od 250 miliona dinara, iako iz gradskog budžeta korporacija nije dobila ni dinara“.

PKB iz Padinske Skele zauzima ukupno 30.000 hektara, a obrađuje oko 22.000 hektara. Prošle sedmice pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević najavio je za septembar javni poziv kupcima dela zemljišta PKB-a uz koji se prodaje i stočni fond.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...