Home VestiEkonomija Akcije Folskvagena i dalje padaju

Akcije Folskvagena i dalje padaju

by bifadmin

Akcije Folksvagena nastavile su da padaju i danas, treći dan za redom, pošto je nemački proizvođač automobila priznao da je nameštao merenje izduvnih gasova u SAD.

Folksvagenove akcije jutros su u Frankfurtu pale za četiri odsto, pošto su juče i preključe zabeležena katastrofalna poniranja od 17 i 20 odsto.

Kompanija je juče saopštila da je 11 miliona njenih dizel vozila širom sveta imalo softver koji može izbeći kontrolu emisije izduvnih gasova, što je daleko manje od 482.000 problematičnih automobila za koje su vlasti SAD ustanovile da krše zakone. Folksvagen je najavio i da će odvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje troškova skandala, ali je pitanje da li će to biti dovoljno, pošto bi samo kazna u SAD mogla biti skoro tri puta veća.

Direktor Folksvagena Martin Vinterkorn rekao je da mu je „beskrajno žao“ i zamolio da se toj kompaniji ukaže povrerenje. Pitanje je, međutim, koliko će on ostati na čelu kompanije.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je prošle nedelje da bi Folksvagen mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara pošto je ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila Folksvagena i Audija proizvedenih u poslednjih sedam godina, opremljeno tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

U sporne automobile je bio ugrađen uređaj programiran tako da otkrije kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje izduvnih gasova u SAD. Automobili samo tada uključuje kompjuterski sistem za punu kontrolu sastava izduvnih gasova, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...