Home VestiEkonomija Azijske berze u problemu zbog usporavanja kineske privrede

Azijske berze u problemu zbog usporavanja kineske privrede

by bifadmin

Posle vesti da usporava rast druge ekonomije na svetu azijske berze su opet doživele pad akcija.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je bio u minusu 3,8%, a i kineska i honkoška tržišta bila su u crvenom – indeks svih akcija na Šangajskoj berzi pao je za 1,2%.

U Južnoj Koreji Kospi indeks je pao za 1% a u Australiji ASX200 indeks za 2,12%. Ovo ne čudi, jer je jutros objavljeno da je i izvoz Južne Koreje u avgustu pao za 14,7%, a sve zbog smanjenja kineske potražnje.

Kada se sve zbroji, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio je u minusu 0,3 odsto, nakon što je u avgustu potonuo 10 posto, što je njegov najveći mesečni gubitak od maja 2012.

Da podsetimo, najnoviji pad berzi je prouzrokovala je vest da je Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena. Ali ova vest nije bila usamljena. Naime, kompanija Markit je objavila da je PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo na samo 47,3 boda, što znači da je dostigao najniži nivo od marta 2009. godine.

Na azijska tržišta loše je uticao i jučerašnji pad cena akcija na Volstritu, gde ulagači strahuju da će američka centralna banka povećati referentnu kamatu već tokom ovog meseca, što bi dovelo do pada cena akcija.

Pročitajte i ovo...