Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Udžbenici

B&F Reč nedelje: Udžbenici

by bifadmin

Pre nešto više od jedne decenije liberalizovano je tržište školskih udžbenika u Srbiji, što je posledično dovelo do veće konkurentnosti, (što je i bila prvobitna namera), ali i smanjenja kvaliteta u sadržaju, barem sudeći po mnogim pritužbama roditelja, ali i nastavnika i profesora.

Upitni kvalitet i sadržaj ne odnose se samo na vazda škakljivu oblast istorije dvadesetog veka, koju različiti autori drugačije obrađuju, već i na nastavne knjige iz egzaktnih nauka, na primer matematike i informatike. A o zastarelosti da ne govorimo. Tako je u aktuelnom udžbeniku za informatiku jednog izdavača i dalje prisutno uputstvo za pristup internetu putem dial-up-a, što niko više odavno ne koristi. Pa se posle čudimo što nam bivša ministarka prosvete sumnja u Darvinovu teoriju.

Udzbenici, 31. avgust - 6. septembar

Kao da sve nije dovoljno veliki problem, već velika većina škola ima svoje „favorite“ i preporučuje nabavku udžbenika od određene izdavačke kuće ili autora.

S druge strane, država obezbeđuje besplatne udžbenike za određeni broj đaka. Međutim, ni oni nisu u potpunosti besplatni, već zahtevaju doplatu između 4.000 i 8.000 u zavisnosti o kom razredu, odnosno kojoj godini učenja je reč. Na pitanje novinara u vezi sa ovim problemom i pisanje medija da za udžbenike prosečno treba odvojiti oko 150 evra, premijer Vučić je odgovorio da udžbenici nikada nisu zaista besplatni, te da je ranije „nabavku besplatnih udžbenika Grad Beograd plaćao dvostruko više, i zbog toga bio u deficitu 21 odsto“. Naš premijer se potom i zapitao kako to niko ne piše o tome koliko građani Srbije troše po „morima širom sveta“…

Udzbenici, 31. avgust - 6. septembar 2

Za to vreme, tržište polovnih udžbenika tradicionalno cveta krajem avgusta i tokom čitavog septembra. Na čuvenom potezu u Kosovskoj ulici u Beogradu, u okolini knjižare Zavoda za udžbenike, ovih dana mogu se videti destine što legalnih, što nelegalnih prodavaca polovnih knjiga, i redovi očajnih roditelja koji su spremni da odvoje u psoreku oko 900 dinara po knjizi, već korišćenoj.

A za to vreme, đaci idu u škole, tuku se ispred njih u zakazanim terminima, a u slobodno vreme, dok čekaju najnoviji štrajk nastavnika, gledaju neki od mnogobrojnih domaćih rijalitija.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...