Home VestiIT i nauka Cloud bi Srbiji samo kroz smanjenje potrošnje struje uštedeo 105 miliona dolara

Cloud bi Srbiji samo kroz smanjenje potrošnje struje uštedeo 105 miliona dolara

by bifadmin

Kompanija COMING Computer Engineering, jedna od vodećih IT kompanija iz oblasti Cloud-a, virtualizacije, računarskog inženjeringa i poslovnih rešenja u Srbiji, uz podršku najvećih svetskih proizvođača iz ovih oblasti, predstavila je na 12. IT Konferenciji pod nazivom “Cloud computing danas i sutra”, nova znanja i trendove iz oblasti Cloud-a.

Preko 20 stručnjaka iz oblasti Cloud Computing-a iz Srbije i inostranstva, predstavilo je najnovija tehnološka i poslovna dostignuća u ovoj oblasti stavljajući akcenat na višestruke mogućnosti uštede na svim nivoima u najrazličitijim poslovnim okruženjima. Na primer, na smanjivanje investicija u IT infrastrukturu od 2 do 8 puta uz veću efikasnost i produktivnost.

Na početnim sesijama predstavljeni su i pravci razvoja Cloud-a i Cloud tehnologija do 2020. godine koji bi prema mišljenjima vodećih svetskih IT stručnjaka trebalo značajno da promene aktuelne tokove razvoja IT okruženja i korišćenja različitih IT usluga. Nakon startnih predavanja konferencija se odvijala u četiri paralelna pravca pod nazivima: Cloud usluge, Cloud infrastruktura, Cloud bezbednost i Cloud aplikativna rešenja na kojima je održano ukupno 20 predavanja iz tih oblasti, koja su pored stručnjaka iz Cominga držali i predstavnici svetskih i domaćih kompanija kao što su: Check Point, F5, RRC, Palo Alto i SAP.

Dosta se govorilo i o uštedama prilikom korušćenja ove tehnologije. Široka upotreba Cloud-a u Srbiji bi samo kroz smanjenu potrošnju električne energije donela oko 105 miliona dolara uštede, i oslobađanje energetskih kapaciteta u Srbiji za preko 300 megavata, što bi bilo ekvivalentno kao da je Srbija izgradila jednu elektranu istog kapaciteta vrednu preko 300 miliona dolara, moglo se čuti na konferenciji.

Pročitajte i ovo...