Home VestiEkonomija Dnevna šteta od zatvaranja graničnih prelaza „Horgoš“ i „Batrovci“ 21 mil EUR

Dnevna šteta od zatvaranja graničnih prelaza „Horgoš“ i „Batrovci“ 21 mil EUR

by bifadmin

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Bojan Đurić, izjavio je da kroz punktove na graničnim prelazima „Horgoš“ i „Batrovci“ dnevno pređe robe u vrednosti od 21 mil EUR i da svaki dan zatvaranja granica potencijalno nosi toliku štetu za sve kompanije koje koriste te prelaze za prevoz svoje robe.

„Teško je izmeriti direktnu štetu. Ona postoji zbog ovih nekoliko dana kada prometa nije bilo ili je bio značajno redukovan. U 2015. godini, u normalnim okolnostima, preko punktova na Horgošu i Batrovcima, u proseku prođe dnevno robe u vrednosti od 21 mil EUR“, rekao je Đurić u izjavi Tanjugu.

On kaže da direktna šteta nije tolika jer je deo te robe nalazio neke druge načine i prolazio dalje.

Upitan postoji li mogućnost da, ukoliko granični prelazi ka Hrvatskoj i Mađarskoj usled izbegličke krize do daljnjeg budu zatvoreni, špediteri budu morali da robu prevoze nekim drugim rutama, on kaže da ne bi trebalo da bude masovnog prelaska na neke druge alternativne pravce.

„Situacija jeste rovita i biće još neko vreme, ali u logističkom smislu je veliki problem da kompanije planiraju transport svoje robe. Ukoliko se situacija relativno brzo stabilizuje, neće biti masovnog prelaska na neke druge alternativne pravce. To bi otvorilo i neke druge tehničke i tehnološke probleme“, istakao je on.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je juče da će hrvatsko zatvaranje granice za teretni saobraćaj, ukoliko bude potrajalo, imati ozbiljne posledice po ekonomske odnose i trgovinu u celom regionu Jugoistočne Evrope.

Upitan za odluku Hrvatske da zatvori jedini preostali prelaz „Batrovci“ za teretni saobraćaj, Sertić je kazao da će doneti štetu ne samo srpskim kompanijama, već i hrvatskim.

On je podsetio da je teretni saobraćaj na toj ruti vezan i za trgovinsku razmenu celog regiona sa EU, napomenuvši da CEFTA region 60% svoje robe izvozi upravo na tržište EU.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...