Home VestiEkonomija Džeremi Korbin se zalaže za ostanak Britanije u EU

Džeremi Korbin se zalaže za ostanak Britanije u EU

by bifadmin

Novi lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin smatra da Britanija treba da ostane u Evropskoj uniji jer će na taj način lakše uvesti i čvršću regulativu i plaćanje novog poreza na finansijske transakcije.

Da podsetimo, Korbin je sa 60 odsto glasova članova i simpatizera stranke ubedljivo porazio rivale Endija Burnama, Ivet Kuper i Liz Kendal. Važi za jednog od najradikalnijih levičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, a njegova politika za okončanje štednje i oporezivanje bogatih bliska je politici Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji.

Pa ipak, uprkos levičarskom opredeljenju, mnoštvo privrednika ga podržava baš zato što se zalaže protiv Brexita. No, osim toga, zalaže se i za uvođenje poreza za finansijske transakcije koji bi mnogo koštao evropski finansijski centar – London. To je onaj porez koji je Braitanija odbila a čije uvođenje je odobrila grupa članica Evropske unije. Po ovom dogovoru, od 2016. godine plaćaće se porez na finansijske transakcije čija je krajnja svrha zauzdavanje spekulacija i povraćaj prihoda koje su vlade izgubile spasavajući banke. Velika Britanija je pod Kameronom smatrala da će taj porez negativno delovati na ekonomski rast i tržište kapitala.

 

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...