Home VestiEkonomija Nova kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj i UniCredit Banke

Nova kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj i UniCredit Banke

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podstiče razvoj stambenog kreditiranja u Srbiji i pruža dodatnu podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP) putem dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 40 miliona evra, odobrenih UniCredit Banci Srbija, trećoj po veličini poslovnoj banci u zemlji.

Finansiranje je obezbeđeno iz dva dela: iznos do 20 miliona evra za dalje kreditiranje sektora MSP-a kako bi im se olakšao pristup dugoročnijem finansiranju. Paralelno s tim, linija za stambene kredite u iznosu do 20 miliona evra ima za cilj da poveća broj stambenih kredita odobrenih stanovništvu. Sredstva EBRD-a dolaze u pravom trenutku, s obzirom na to da je dostupnost kredita na duži rok i dalje ograničena.

Stambeni kredit EBRD-a će omogućiti UniCredit Banci da dodatno proširi svoj hipotekarni portfolio kada su u pitanju vlasnici stambenih objekata koji ispunjavaju uslove, koristeći međunarodne standarde najbolje prakse. Pored toga, ova kreditna linija podržava i mere Narodne banke Srbije usmerene ka pružanju pomoći građanima sa stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

UniCredit Banka je kompletirala tri kreditne linije za stanovništvo, ali i tri kreditne linije za sektor MSP-a odobrene od strane EBRD-a, od kojih je poslednja potpisana u junu 2014. godine.

Od početka poslovanja u Srbiji, Evropska banka za obnovu i razvoj je uložila više od 3,9 milijardi evra u više od 188 projekata širom zemlje. Banka investira u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

Pročitajte i ovo...