Home VestiEkonomija Novi rast prometa na Produktnoj berzi

Novi rast prometa na Produktnoj berzi

by bifadmin

Više nego udvostručen nedeljni robno-berzanski promet, uz zastupljenost svih najbitnijih berzanskih artikala u strukturi istog, osnovna su obeležja prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, u periodu od 14.09.-18.09.2015. U pomenutom periodu ostvaren je promet od 1.194 tone, ukupne vrednosti 41.840.315,00 dinara.

Na tržištu pšenice registrovan je samo jedan berzanski ugovor u količini od 450 tona, po ceni od 20,90 din/kg, sa PDV-om (19,00 din/kg, bez PDV-a). Kako je u pitanju pšenica izvoznog kvaliteta, visokih kvalitativnih performansi, statistički podatak o porastu cene za 4 %, u odnosu na cenu od pre dve nedelje, ipak treba uzeti sa rezervom.

Za razliku od tržišta pšenice, ovonedeljni rast cene soje u zrnu nikako nije samo puka posledica statističih pokazatelja. Cena soje je rasla tokom čitave nedelje, da bi dostigla svoj maksimum od 41,50 din/kg, bez PDV-a, a zatim krajem nedelje blago pala na današnjih 41,00 din/kg, bez PDV-a. U okviru prometovanih 175 tona ovog artikla, postignuta je ponderisana nedeljna cena od 45,29 din/kg, sa PDV-om (41,17 din/kg, bez PDV-a), što je za 3,26 % više nego prethodne nedelje.

Ovogodišnji rod kukuruza startovao je sa prometom na robno-berzanskom tržištu. Kako se i očekivalo cena novog roda je znatno niža od poslednje registrovane cene prošlogodišnjeg roda. To znači da je registrovana startna cena “novog” kukuruza, od 17,60 din/kg, sa PDV-om (16,00 din/kg, bez PDV-a), za čitavih 8,57 % niža nego poslednja zaključena cena “starog”. Ozbiljnijeg prometa još uvek nema, zbog činjenice da glavni investitori na ovom tržištu, a to su pre svih izvoznici, ne nalaze kalkulativnu isplativost izvoza na pomenutom cenovnom niovu, očekujući eventualni dalji pad cene.

Prvi robno-berzanski ugovor kupoprodaje suncokreta novog roda, takođe zauzima posebno mesto u ovonedeljnom izveštaju, kako po obimu, tako i po “solidnoj” postignutoj tržišnoj ceni. Prometovano je 500 tona ove uljarice po ceni od 45,65 din/kg, sa PDV-om (41,50 din/kg, bez PDV-a).

Kako se približava jesen, intenzivira se i tržište semenske pšenice. Registrovan je promet u ukupnoj kolčini od 45 tona, po prosečnoj ceni od 27,96 din/kg, sa PDV-om (25,42 din/kg, bez PDV-a), što je na približno istom cenovnom nivou kao prethodne nedelje.

 

novi pokusaj

PRODEX

Od ove nedelje, u vrednosnoj korpi “PRODEX”-a, počinje da participira kukuruz roda 2015.godine. Kako je njegova cena za 1,30 din/kg, niža nego poslednja registrovana cena roda 2014.godine, ne iznenađuje što je ovonedeljna vrednost PRODEX-a, od 206,53 indeksnih poena, za čak 3,53 indeksnih poena niža nego prošlog petka.

 

SVET

Početkom nedelje su izveštaj USDA-a i pad procene stanja useva u SAD-u uticali na rast cena fjučersa na žirtarice. Nakon prvobitnog skoka, očekivanja oko novog sastanka Fed-a, kao i bojaz oko stanja ekonomija Kine i drugih zemalja u razvoju su pogurali cene na dole.

Decembarski fjučers na kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje poskupeo za 1,44%, dok je cena fjučersa na pšenicu viša za 0,71%.

Ekonomska dešavanja na tržištima u razvoju, a pre svega u Kini, kao velikom uvozniku roba iz soja kompleksa, predstavlja značajan činilac na ovom tržištu. Usporavanje ekonomije Kine, odnosno lošije prognoze su poslednjih nekoliko dan obarale cene, kao i bolje procene prinosa u Americi od očekivanih.

Cena soje sa novembarskom isporukom je u odnosu na kraj prošle nedelje viša za 1,81%, a cena sojine sačme sa isporukom u oktobru +0,58%.

Na berzi u Budimpešti pšenica sa decembarskom isporukom je poskupela za 1,64%, a kukuruz za 0,50%, posmatrano u evropskoj valuti. Pšeica je u Parizu prometovana po nižoj ceni za 1,33%, a kukuruz za 0,92% niže nego na kraju prošle nedelje.

Pročitajte i ovo...