Home VestiEkonomija Očekuje nas burna jesen na finansijskim tržištima

Očekuje nas burna jesen na finansijskim tržištima

by bifadmin

Sa krajem leta došao je i kraj stabilnosti na finansijskim tržištima. Problemi na kineskom finansijskom tržištu, nagle promene cijene nafte, kao i važne odluke koje mogu donieti dve najvažnije centralne banke na svetu, ukazuju da verovatno dolazi do dužeg perioda povećane volatilnosti na finansijskim tržištima.

Situacija u Kini

Pad od čak 40% na kineskoj berzi predstavlja sve veći problem kineskoj vladi koja želi po svaku cenu stabilizovati berzu i na taj način poslati poruku da situaciju drži pod kontrolom. Ipak, šteta je već učinjena – investitori širom sveta su uvereni da će doći do značajnog usporavanja kineskog ekonomskog rasta i da devalvacija valute koju je nedavno napravila kineska centralna banka neće pomoći, nego samo potvrđuje sumnju u ozbiljnost situacije. Ukoliko se Kina odluči na dalje slabljenje valute ili druge zemlje počnu sprovoditi protivmere, mogu se očekivati novi nagli pomaci na valutnom tržištu.

Cena nafte

Nakon privremenog pada ispod 40 američkih dolara po barelu, cena nafte je skočila preko 20% u samo tri dana što ukazuje na mogući preokret padajućeg trenda kretanja cene koji traje već više od godinu dana. Povod za ovaj rast je informacija da je sada čak i Saudijska Arabija spremna na razgovor o eventualnom smanjenju proizvodnje sa drugim članicama OPEC-a. Ukoliko dođe do vanrednog sastanka OPEC-a, gotovo sigurno će doći i do novih naglih pomaka cene crnog zlata.

Centralne banke

Na konferenciji za medije održanoj prošle nedelje Mario Dragi je izrazio je zabrinutost po pitanju ekonomske situacije u evrozoni, i snizio procene rasta i stope inflacije u narednim mesecima. Na osnovu takvog stava ECB mnogi učesnici na finansijskim tržištima očekuju da bi se do kraja godine ECB mogao odlučiti na dodatne mere za podsticanje rasta, što bi dovelo do nastavka slabljenja evra.

FED se takođe sprema na važan korak. Po prvi put nakon sedam godina planira da podigne kamatne stope, što će sigurno imati dalekosežne posledice za globalni finansijski sistem.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će cena nafte nastaviti rasti jer se po sadašnjoj ceni retko kome isplati da proizvodi, a niska cena će doprineti rastu potrošnje, što će pre ili kasnije dovesti do nedovoljne količine nafte na tržištu, samim tim i rasta cene.

Na valutnom tržištu izgledan je nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na evro. Bez obzira podigne li FED kamatne stope na sastanku sledeće nedelje ili podizanje odgodi na nekoliko meseci, ta odluka će dovesti do još jednog talasa naglog jačanja američke valute u odnosu na većinu ostalih valuta, a pogotovo u odnosu na evro jer sada postoji verovatnoća da će ECB preduzeti dodatne mere koje će verovatno imati negativan uticaj na vrednost evra.

Pročitajte i ovo...