Home VestiIT i nauka Povratak tržišta jednostavnim telefonima: Život treba živeti a ne slikati i snimati

Povratak tržišta jednostavnim telefonima: Život treba živeti a ne slikati i snimati

by bifadmin

Punkt telefon (Punkt phone) predstavljen je na festivalu dizajna u Londonu kao uređaj koji svojim korisnicima pomaže da se reše problema zvanog – večita dostupnost. Punktov MP01 je jednostavnog dizajna i jednostavnih funkcija – možete telefonirati, slati poruke, napraviti kalendar sa rasporedom, i to je uglavnom sve. Zašto bi onda neko platio 229 funti za taj telefon? Obrazloženje je da su moderni gedžeti postali preveliki i da zahtevaju stalnu pažnju zbog previše funkcija, dok ovaj telefon omogućava da imate ‘svoj život’.

Piter Nebi, osnivač švajcarske kompanije Punkt, tvrdi da konstantno umreženi ljudi žive verovatno gore čak i od onih koji nemaju dovoljno da jedu. “Svaki dan konzumiramo sve više sadržaja i udaljavamo se od stvarnog života i mogućnosti da se adekvatno suočavamo sa životnim situacijama. Samo pogledajte oko sebe, ovo je katastrofa – i trebalo bi da bude glavna tema socioloških proučavanja današnjice”, smatra Nebi.

Iz ovog razloga on je 2008. godine osnovao kompaniju koja će proizvoditi uređaje samo sa najosnovnijim funkcijama, koji svojim vlasnicima omogućavaju da imaju život.

Otud i telefon koji podseća na stare uređaje iz ere kada smo koristili samo 2G, odnosno uglavnom SMS-ove i pozive. Međutim, ovaj telefon, iako ima najjednostavnije funkcije, ipak nije “cigla” kako se pežorativno zovu ovakvi uređaji, već ima i mesta za čuvanje 3.000 kontakata u imeniku i funkcije poput podsetnika i sl. Na njega se mogu prebaciti kontakti sa kompjutera pomoću USB kabla ili smartfonova.

Na prvi pogled Nebijeve ideje možda izgledaju čudno ali on je zapravo uhvatio korak sa dešavanjima na tržištu gde raste interesovanje za proizvode i aplikacije koje svojim korisnicima pomažu da se “isključe”, da malo budu offline. Uskoro će preko Kikstartera biti lansiran i Light Phone, uređaj veličine kreditne kartice “dizajniran kako bi bio korišćen što je manje moguće”. On služi samo za pozive i može raditi samostalno ili kao dodatak već postojećem telefonu. Istovremeno, francuska kompanija Leki (Lekki) uspešno prodaje “obnovljene” klasične Nokije, a Majkrosoft je u junu pustio na tržište osnovni model Nokije 105.

 
Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...