Home VestiEkonomija Španija: Zaplenjena imovina bivšeg direktora MMF

Španija: Zaplenjena imovina bivšeg direktora MMF

by bifadmin

Španski sud naložio je zaplenu imovine bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodriga Rate, te i njegove penzije od MMF, u okviru istrage utaje poreza, saopštili su danas izvori bliski španskom pravosuđu.

Sud u Madridu naložio je zaplenu imovine Rodriga Rate u iznosu od 18 miliona evra, jer nije platio kauciju koju je sud odredio ranije.

Španska služba za borbu protiv utaje poreza, organ nezavisan od poreskih organa, podneo je tužbu protiv Rate koji je bio ministar privrede od 1996. do 2004. godine, što je dovelo da njegovog privođenja 17. aprila i pretresa njegove kuće i kancelarije.

Bivši generalni direktor MMF-a (2004-2007) osumnjičen je da nije poreskoj službi prijavio celu svoju imovinu, ali je osumnjičen i u drugim aferama.

Rato, bivša zvezda vladajuće Narodne stranke premijera Mariana Rahoja, postao je jedan od simbola korupcije španskog establišmenta.

Rato je umešan u aferu poslovanja vodeće španske banke Bankija čiji je bankrot 2012. godine primorao Španiju da zatraži finansijsku pomoć do 41 miliona evra za bankarski sektor.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...