Home VestiEkonomija U četvrtak moguća odluka koju će osetiti celi svet

U četvrtak moguća odluka koju će osetiti celi svet

by bifadmin

Na sastanku čelnika američke centralne banke (FED) koji će se održati ovoga četvrtka, odlučivaće se o visini referentnih kamatnih stopa. Kamatne stope u SAD već sedam godina su najniže u istoriji pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo izuzetno jeftino, što bi se sad moglo naglo promeniti.

Među investitorima na finansijskim tržištima, ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF, postoji strah da globalna ekonomija još uvek nije spremna za rast kamatnih stopa. Naime, u većem delu sveta su kamatne stope takođe niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD uzrokovao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka sveta u SAD, što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD završen program ubrizgavanja novca u finansijski sistem i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale intervenisati kako bi sprečile paniku i naglo slabljenje vlastite valute.

Druga posledica početka podizanja kamatnih stopa u SAD verovatno će biti novi talas jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Mišljenje analitičara

Iako se u prvoj polovini godine smatralo da će FED upravo na ovom sastanku doneti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina učesnika na finansijskim tržištima smatra da je verovatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30%, kao i da će se verovatno pričekati sastanak koji će se održati u decembru.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je to najizgledniji scenario jer stopa infacije još uvek nije počela naglo da raste, a pojavili su se i ekonomski problemi u Kini koji bi mogli uticati i na ostatak sveta, pa će FED verovatno hteti još malo da pričeka kako bi video razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima, a u prvim minutima nakon objave vesti kurs američkog dolara u odnosu na evro mogao bi se promeniti do 1-2%.

Ukoliko dođe do podizanja kamatnih stopa, u idućih nekoliko meseci američki dolar mogao bi u odnosu na evro ojačati za 5-10%, a u narednih godinu dana možda će nakratko postati i jači od evra, a ukoliko se podizanje kamatnih stopa odloži, dolar će verovatno oslabiti dodatnih nekoliko odsto sa sadašnjeg nivoa i početi da jača tek pred idući sastanak FED.

Pročitajte i ovo...