Home VestiEkonomija Uljarice dominantna roba na Produktnoj berzi

Uljarice dominantna roba na Produktnoj berzi

by bifadmin

Žetva soje i suncokreta je u punom jeku. To je osnovni razlog što su uljarice dominantne robe u strukturi trgovanja protekle nedelje na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Pravi kuriozitet prošlonedeljnog trgovanja predstavlja podatak koji do sada nije zabeležen na novosadskoj berzi, jeste činjenica da se žitaricama nije uopšte trgovalo. Promet od 473 tona robe je za 40,76% manji nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 16.212.065 dinara ili za 3,75% manje u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Nepojavljivanje pšenice i kukuruza na tržištu i jeste i nije iznenađenje. Naime, sa jedne strane to jeste iznenađenje s obzirom da su to primarni poljoprivredni proizvodi sa najvećim robnim potencijalom i tržišnim viškovima, ali sa druge strane sunovrat cene kukururuza i stabilno i pouzdano tržište pšenice bez znakova mogućih cenovnih promena su potpuno pasivizirali i ponudu i tražnju na ova dva tržišta.

Kukuruz se velikom brzinom približava ceni koja će otvoriti pozitivnu cenovnu kalkulaciju izvoznicima, za sada jedinom značajnom segmentu na strani tražnje za veće pojavljivanje na tržištu. Kada se ta cenovna tačka dostigne i tržište će značajnije da profunkcioniše. Svakako da će još značajniji faktor za pokretanje ovog tržišta biti nastupajuća berba, Očekivanja od novog roda nisu na nivou prošlogodišnjih rezultata, ali i dalje to će svakako biti roba sa najvećim robnim viškovima na našem tržištu.

Soja novog roda i pored svih predviđanja ili bolje rečeno želje nekih kupaca, ipak drži nivo relativno visoke cene koja je krajem nedelje došla do nivoa 40,00 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 43,86 din/kg ( 39,87 bez PDV), što je za 1,13% više u odnosu na prethodnu nedelju. Soje je posejano mnogo, ali je hektarski prinos relativno mali, pa se ova dva faktora međusobno potiru, što znači da ćemo u svakom slučaju imati dovoljno veliku ponudu, ali ne toliku da bi značajnije pala cena u odnosu na cenu prošlogodišnjeg roda.

Iz sektora uljarica trgovano je značajnije još i suncokretovom sačmom sa 33% proteina, od suncokreta ovogodišnjeg roda. Prosečna cena ove robe protekle nedelje je iznosila 28,73 din/kg ( 23,94 bez PDV). Ovo je prvo trgovanje suncokretovom sačmom novog roda, pa nema ni upoređujućeg podatka koji bi govorio o cenovnom trendu.

Na berzanskom tržištu protekle nedelje realizovana je kupoprodaja semenske pšenice, prepakovane od roda 2014. godine i to po ceni od 28,05 din/kg.

 

p berza

PRODEX

Dalji pad nedeljnog prometa na „Produktnoj berzi“, prourokovan je potpunim odsustvom kukuruza i pšenice iz strukture ukupnog prometa. I dok se na osnovu kotiranih ponuda može reći da je cena pšenice i dalje relativno stabilna, na tržištu kukuruza situacija je bitno drugačija. Potencijalni prodavci su iz dana u dan obarali cenu čak do nivoa od 16,00 din/kg, bez PDV-a, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Istovremeno, intenzivno se trgovalo sojom i suncokretovom sačmom, te su i njihove zaključene cene imale isključivi uticaj na ovonedeljno kretanje PRODEX-a. I dok je cena soje u blagom porastu u odnosu na prethodnu nedelju, za 0,30 din/kg, dotle cena tridesettrojke beleži veoma izražen pad. Ove nedelje se suncokretovom sačmom trgovalo i po 23,70 din/kg, bez PDV-a, što je za čak 6,50 din/kg niže nego u prethodnom periodu.

Intenzivan pad cene suncokretove sačme oborio je ovonedeljnu indeksnu vrednost PRODEX-a. Pad indeksne vrednosti ovog pokazatelja bio bi znatno izraženiji da su ovonedeljen ponuđene cene i starog i novog kukuruza naišle na odgovarajuću tražnju. Ovako, na današnji dan PRODEX beleži indeksnu vrednost od 210,06 poena, što je za 0,41 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

SVET

Tokom prethodnih nedelju dana cene žitarica na američkim berzama nisu beležile značajnije oscilacije. Cene stoje na relativno niskom nivou, a eventualne pomeranja su bila u znaku konsolidacije uoči objavljivanja najnovijih procena USDA.

U odnosu na prethodnu nedelju cena septembarskog fjučersa na pšenicu je veća za 2,54%, dok je cena fjučersa na kukuruz veća za 4,03%.

Tržište soje je takođe bilo dosta mirno. U odnosu na kraj prošle nedelje soja je na CME poskupela za 0,55%, dok je sojina sačma pojeftinila za 1,61%.

Na berzi u Budimpešti pšenica sa decembarskom isporukom je jeftinija za 3,73% u odnosu na prošlu nedelju, a kukuruz za 3,80%. Za razliku od toga, u Parizu je registrovan blagi rast cena pšenice i kukuruza. Pšenica sa septembarskom isporukom je skuplja za 1,36%, a kukuruz za 1,08%.

Pročitajte i ovo...