Home VestiEkonomija Veliko interesovanje u Srbiji za mentoring

Veliko interesovanje u Srbiji za mentoring

by bifadmin

Mentoring podršku u 2015. godini dobio je 101 korisnik, u organizaciji Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). 

Korisnici ove mentoring podrške su mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i klasteri, izabrani putem javnog poziva.

Ove godine dvostruko više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među srpskim preduzetnicima za ovakav oblik usluge.

Tokom leta održani su inicijalni sastanci japanskih i srpskih mentora sa korisnicima, a od jeseni aktivno traje program podrške. Obuhvaćena je cela teritorija Srbije, podršku dobijaju preduzeća u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu, Lajkovcu i Loznici. Najviše prijavljenih preduzeća je iz oblasti privrede.

Kroz program mentoring je od 2010. do 2014. godine podržano 523 korisnika širom Srbije, koji su program ocenili kao veoma koristan za unapređenje svog poslovanja. Program je iz godine u godinu sve uspešniji.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa, koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

Mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji su vrlo razvojno orijentisana, a često nemaju posebne kadrove ili odeljenja za upravljanje važnim aspektima poslovanja i stoga vrlo jasno prepoznaju potrebu i spremni su da prihvate podršku koja može unaprediti njihovo poslovanje.

Društva sa ograničenom odgovornošću čine najbrojniju grupu korisnika mentoringa, čak 76%. Mali i mikro (do 10 zaposlenih) privredni subjekti čine najveću grupu korisnika mentoringa – 94% korisnika je iz ove kategorije privrednih subjekata.

Mentori iz Srbije, zajedno sa japanskim kolegama, pružaju obuku mentorima iz Bosne i Crne Gore, kao i podršku preduzećima iz regiona. Sastanak svih mentora iz regiona, uz prisutsvo mentora iz Japana, održaće se 29. septembra u Beogradu, pod pokroviteljstvom Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Ovo će biti jedan od najvećih događaja u aktuelnom projektu koji je podržan od strane JICA, kada će regionalni mentori razmeniti svoja iskustva sa terena.

Pročitajte i ovo...