Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Carinska kriza

B&F reč nedelje: Carinska kriza

by bifadmin

Pre nedelju i po nikome nije bilo jasno šta se dešava između Hrvatske i Srbije i ko i na koji način sme da pređe iz jedne zemlje u drugu. Naime, prvo smo beležili dobru saradnju i privredne rezultate – u toku prvih sedam meseci ove godine robna razmena između Hrvatske i Srbije bila je 469,2 miliona evra, što je za 12,4 odsto više nego lane.

No, ovi rezultati u septembru su postali manje bitni političarima od populističke predizborne demagogije, pa je odlučeno da se zbog izbegličke krize blokiraju granice. Tako je zaustavljen promet robe ali izbeglice su nastavile da ulaze u Hrvatsku ilegalnim putevima.

 

Carinska kriza 2

 

Posle zatvaranja hrvatskih granica prema našoj zemlji, Srbija je uvela kontrameru, odnosno zabranila uvoz hrvatske robe, da bi isto ovo Hrvatska uradila i za lica sa srpskim pasošima. I sve to uz pomalo zastrašujuću retoriku za sve one koji se sećaju devedesetih i tadašnjeg sukoba između Srbije i Hrvatske.

Ovaj haos trajao je nekoliko dana da bi se vrlo brzo sve vratilo na staro, uz velike ekonomske gubitke sa obe strane. Prve procene štete nastale blokadom srpske granice od strane Hrvatske kreću se oko 45 milona evra, kažu iz asocijacija prevoznika. Bačeno je i 120 tona propale hrane a i dalje stižu podaci o nastaloj šteti, piše RTV.

Osim prvih podataka o našim gubicima, ne treba zaboraviti ni da su okolne zemlje takođe imale iste probleme s obzirom na činjenicu da je više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih, bugarskih kamiona bilo blokirano u koloni pred hrvatskom granicom. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će „neko plaćati penale i kazne za zatvaranje granica“, ali i dalje nikome nije jasno – ko. Naime, po ministrovim rečima, Srbija kao zemlja ne može da tuži Hrvatsku zbog pretrpljene štete, ali postoji pravni osnov da se oštećeni privrednici žale hrvatskim i međunarodnim sudovima. Ljajić istovremeno odbacuje mogućnost da hrvatski privrednici tuže Srbiju, jer “naša zemlja nije doprinela blokadi granice, već je samo povlačila iznuđene poteze”.

 

carinska kriza

 

A hrvatski privrednici su čini se, u predizbornom odmeravanju naših i hrvatskih političara, izvukli deblji kraj. To misli većina domaćih ekonomista na osnovu zastupljenosti hrvatskih firmi na srpskom tržištu. Naime u Srbiji radi oko 200 firmi koje su u hrvatskom vlasništvu dok naši privrednici imaju manje kompanija u ovoj zemlji ali ne treba zaboraviti ni da je blokada granice uticala i na naš izvoz – oko 60% ukupnog izvoza Srbije je u EU.

Dakle, desilo se šta se desilo a ko je imao korist od ovoga neće moći da utvrdi ni poznati detektiv Horejšo Kejn, jer čini se da u ovakvim krizama dobitnika ni nema.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...