Home VestiEkonomija Da li će doći do dodatnog slabljenja evra?

Da li će doći do dodatnog slabljenja evra?

by bifadmin

U četvrtak će biti održan redovni sastanak ECB, na kome će se, kao i uvek, odlučivati o visini referentnih kamatnih stopa u evrozoni, kao i ostalim raspoloživim merama koje mogu biti iskorišćene za postizanje cilja o postizanju stope inflacije niže od 2%.

Budući da je godišnja stopa inflacije u evrozoni u septembru ponovno pala ispod nule (-0,1%), raste pritisak na ECB da dodatno spusti već rekordno niske kamatne stope i da poveća program u sklopu kojeg već mesecima u finansijski sistem ubrizgava 60 milijardi evra mesečno.

Naznake da bi ECB zaista mogla preduzeti takve mere dali su Mario Dragi, predsednik ECB, čiji je govor o stanju u ekonomiji evrozone nakon poslednjeg sastanka bio mnogo negativniji nego što se očekivalo, kao i Evald Novotni, predsednik Austrijske nacionalne banke, koji je pre nekoliko dana izjavio da ECB očigledno ne ispunjava cilj o postizanju idealne stope inflacije i da je za to neophodno odobravanej korišćenja dodatnih mera.

Investitori na finansijskim tržištima već mesecima očekuju takav scenario, što se može videti iz pozicija velikih špekulanata sa tržišta fjučersa, među kojima još uvek njih 67% očekuje slabljenje evra u odnosu na američki dolar, iako je evro u poslednjih godinu dana već značajno oslabio.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da postoji realna mogućnost da će ECB preduzeti dodatne mere koje se od nje očekuju, ali da do toga verovatno neće doći ove nedelje sastanku nego na nekom od idućih sastanaka.

Kakva god bude reakcija kursa evra odmah nakon odluke u četvrtak, u idućim mesecima se može očekivati nastavak slabljenja evra u odnosu na američki dolar jer će pritisak na ECB rasti, uz američku monetarnu politiku koja takođe pogoduje jačanju dolara.

Pročitajte i ovo...