Home VestiEkonomija Ferarijeve akcije na berzi

Ferarijeve akcije na berzi

by bifadmin

Akcije luksuznog brenda sportskih vozila Ferarija su juče ponuđene na berzi čime će investitori dobiti priliku da kupe deo kompanije koja je vlasnik i najtrofejnijeg tima u Formuli jedan.

Vlasnik Ferarija, Fijat Krajsler (Fiat Chrysler Automobiles), izbacila je na Volstrit skoro desetinu akcija sportskog brenda pod berzanskom oznakom RACE.

Akcije Ferarija inicijalnom javnom ponudom su procenjene na 52 dolara, čime cela kompanija koju je 1929. osnovao italijanski sportski vozač Enco Ferari, vredi skoro 10 milijardi dolara.

Brend sportskih vozila sa sedišem u Maranelu na severu Italije tokom godina je postao simbol bogatstva i kvaliteta, s rekordnim brojem titula u Formuli jedan.

Modele Ferarija, s cenom za kupe od preko 250.000 dolara ili specijalno izdanje hibridnog vozila za milion evra, kupuju samo najbogatiji.

Najveće tržište brenda je SAD gde se proda trećina modela, odnosno koliko zajedno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Francuskoj. U Kini se proda osam odsto, a Ferari namerava da poveća prodaju na Bliskom istoku.

Godišnje Ferari napravi oko 7.000 vozila, ali analitičari procenjuju da će se to postepeno povećati pošto se povećava broj ljudi u svetu koji mogu da priušte takav automobil.

Na tržište će izaći devet odsto akcija, dok jedan odsto ide garantima. Fijat Krajsler će zadržati 80 odsto akcija Ferarija, ali namerava da ih raspodeli akcionarima sledeće godine. Preostalih deset odsto ostaje u vlasništvu porodice Ferari.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...