Home VestiEkonomija Održan poslovni forum Srbije i Italije u Milanu

Održan poslovni forum Srbije i Italije u Milanu

by bifadmin

Generalni komesarijat Republike Srbije za EXPO 2015 u Milanu, zajedno sa UniCredit Grupom, Udruženjem industrijalaca Milana, Lodija, Monce i Briance – Asolombarda, najvećom asocijacijom preduzetnika u Italiji koja predstavlja 5.750 kompanija i advokatskom firmom NCTM Studio legale Asoćato, organizovao je juče u Milanu međunarodni poslovni forum koji je okupio visoke zvaničnike Vlade i diplomatskog predstavništva Srbije u Italiji, kao i predstavnike privrednih asocijacija i preduzeća dve zemlje.

U okviru foruma, održan je institucionalni panel pod nazivom „Ekonomski rast i mogućnosti za kompanije“ na kojem su prisustvovali predstavnici Vlade i privrednici. Oko 80 italijanskih kompanija, predstavnika svih privrednih grana, uključujući automobilski sektor, proizvodnju, poljoprivredu, finansije i usluge, učestvovalo je na forumu. Vladu Republike Srbije predstavljali su državni sekretari Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva privrede, Stevan Nikčević i Miloš Petrović.

„Naše dve zemlje tradicionalno imaju dugu institucionalnu, diplomatsku, privrednu i kulturnu saradnju, a u poslednje dve godine Italija je uspela da zauzme poziciju najvećeg spoljno-trgovinskog partnera Srbije. U prošloj godini izvoz iz Srbije u Italiju iznosio je 2,6 milijardi, dok je uvoz iznosio 2,3 milijarde dolara. Danas, italijanske kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 radnika, uglavnom u sektorima finansija, osiguranja i proizvodne industrije. Pored toga, želja nam je da pronađemo dodatne mogućnosti da italijanske kompanije investiraju u Srbiju, kao i da razviju druge oblike prisustva na celokupnom tržištu, ali i da srpske kompanije imaju koristi od boljih mogućnosti za izvoz u Italiju“, izjavio je Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

Žarko Malinović, generalni komesar Republike Srbije za Expo 2015, je rekao: “U Srbiji posluje oko 650 italijanskih firmi i najava novih investicija iz Italije je ohrabrujuća. Naše dve zemlje imaju dugu tradiciju prijateljskih i poslovnih odnosa koji se iznova potvrđuju organizacijom ovog poslovnog foruma. Zahvaljujem se UniCredit Grupi i verujem da će ovaj veoma uspešan forum doprineti daljem rastu italijanskih investicija u Srbiji i razvoju bilateralne ekonomske saradnje“.

Pročitajte i ovo...