Home VestiEkonomija Propisi u zaštiti od požara u Srbiji usklađeni sa EU

Propisi u zaštiti od požara u Srbiji usklađeni sa EU

by bifadmin

Propisi u oblasti zaštite od požara u Srbiji u dobroj su meri usklađeni s evropskim, ali su za njihovu punu primenu potrebna velika sredstva, pa je zato inostrana ekspertska pomoć dobrodošla, rečeno je na Međunarodnom savetovanju iz oblasti zaštite od požara organizovanom u Beogradu.

Na savetovanju koje Društvo inženjera i tehničara za upravljanje rizicima (DITUR) organizuje tradicionalno svake neparne godine, ove godine okupili su se eksperti iz Nemačke, Danske, Belgije, Švajcarske, Slovenije… „Dunav osiguranje“ je generalni sponzor dvodnevnog skupa za koji se očekuje da će okupiti više od 300 učesnika iz zemlje i inostranstva. Predsednik DITUR-a Milovan Vidaković rekao je da je ovo odlična prilika da domaći stručnjaci „ukradu“ znanje od svojih kolega – desetak eksperata iz inostranstva.

On je kao neke od interesantnih tema o kojima će biti reči na skupu izdvojio zaštitu od požara u oblakoderima, što je aktuelno u trenutku kada se gradi „Beograd na vodi“, kao i temu upotrebe pena za gašenje požara.

„Naime, Nemačka i Norveška su počele da zabranjuju penu zbog štetnih hemikalija koje su kancerogene, a na skupu gostuje jedan najvećih proizvođača pene iz Nemačke koja se dosta koristi u našoj zemlji“, kazao je Vidaković.

„Dunav osiguranje“ inače svake godine učestvuje sa 30 do 42 odsto u požarnim osiguranjima, a u likvidiranju štete od požara sa 20 do 40 odsto.

„Država bi trebalo da uvede obavezno osiguranje od požara, gde bismo zajedničkim snagama osiguravajućih kuća i države iz budžeta naknađivali nastale štete“, rekao je tim povom direktor sektora za prodaju strateškim klijentima „Dunav osiguranja“ Dragan Milošević.

Pročitajte i ovo...