Home VestiEkonomija Šta se događa sa američkim dolarom?

Šta se događa sa američkim dolarom?

by bifadmin

Poslednje dve nedelje američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svetu. U odnosu na kanadski, australijski i novozelandski dolar izgubio je 4, 6 i 8% vrednosti. Slabljenje u odnosu na evropske valute, evro, švajcarski franak i britansku funtu, bilo je značajno manje i iznosilo je približno 1%.

Kurs dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta, kao što što su tržišta energenata, akcija i plemenitih metala, na kojima je došlo do naglog porasta cena.

Cena WTI nafte je od početka meseca porasla 11% i sada se po prvi put posle jula nalazi na nivou višem od 50$ po barelu. Cena zlata je u istom periodu porasla 4,5% a vrednost najtrgovanijih američkih i evropskih indeksa je porasla približno 6%.

Razlozi slabljenja

Najvažniji razlog navedenih tržišnih kretanja je promena očekivanja velikog dela investitora na finansijskim tržištima o podizanju kamatnih stopa u SAD. Naime, većina investitora i analitičara je bila uverena da će FED u septembru početi podizati kamatne stope, no zbog niske stope inflacije i usporavanja globalne ekonomije centralna banka se ipak nije odlučila na takav potez.

Deo investitora sada smatra da će do podizanja doći tek u 2016. što znači da će krediti još neko vreme biti izrazito jeftini, što će doprineti potrošnji i investicijama. Takva situacija je dobra i za cene akcija i ostale imovine i upravo zbog toga se poslednjih nedelja velika količina novca ulaže u akcije plemenite metale, što im naglo diže cenu.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutna reakcija tržišta neopravdana i da američki dolar neće još dugo da slabi. Ekonomska situacija u SAD je značajno bolja nego u ostalim razvijenim ekonomijama, pa će FED gotovo sigurno prvi pokrenuti ciklus zatezanja monetarne politike, a od nekih centralnih banaka, kao što je ECB se čak očekuje i dodatno popuštanje.

Takva situacija će vrlo verovatno dovesti do novog talasa jačanja američkog dolara u odnosu na evro i ostale valute, kao i do pada cene zlata. Cena nafte će verovatno nastaviti da raste na osnovu pada proizvodnje u 2016. godini, kojeg očekuju i Ministarstvo energetike SAD i OPEC.

Pročitajte i ovo...