Home VestiEkonomija Švajcarska povećala godišnju pomoć Srbiji

Švajcarska povećala godišnju pomoć Srbiji

by bifadmin

Ovih dana nemački mediji poput Die Welta „bruje“ o tome da mnoge evropske države nisu ispunile obećanja data Evropskoj komisiji o finansijskoj pomoći izbeglicama. Na drugoj strani, za razliku od članica EU, Norveška i Švajcarska ne samo da su ispoštovale rečeno već su krenule i sa blagim uvećanjem direktne pomoći državama Zapadnog Balkana a sve sa ciljem stabilizacije ukupnih ekonomsko socijalnih prilika.

Tako se u dokumentu pod nazivom „Strategija saradnje Srbija – Švajcarska 2014 – 2017“ naglašava da će ukupni iznos finansijske pomoći biti uvećan sa 14.78 miliona franaka (u 2014.) na 20,83 miliona u 2015, 2016. i 2017. godini.

U uvodniku dokumenta ističe se kako su „izazovi koji se nalaze pred srpskom ekonomijom pre svega posledica visoke stope nezaposlenosti (naročito mladih na jugu Srbije), preveliki javni sektor i veliki dug države. A sve ovo prati u stopu i siva ekonomija koja, prema nezvaničnim procenama, trenutno čini oko 30% srpskog BDP-a.“

Švajcarska pomaže Srbiji u povećanju efikasnosti i modernizaciji državne uprave, kako one lokalne tako i regionalne i republičke. Međutim, primećuju eksperti, „u mnogim malim sredinama lokalna administracija se opire modernizaciji ili ako je i prihvati sve dogovorene mere sprovodi jako sporo i veoma traljavo“.

A u najnerazvijenijim regionima švajcarska pomoć usmerena je na razvoj malih i srednjih preduzeća kao i bržu integraciju nezaposlenih žena i mladih na tržištu rada kroz maksimalno povećavanje njihove osposobljenosti. Procenjuje se da je stopa nezaposlenih mladih ljudi na jugu Srbije preko 57%. Upravo zato se poseban akcenat stavlja na stvaranje boljih opštih uslova za razvoj privatne ekonomije a sa ciljem kreiranja novih radnih mesta za mlade.

Da bi zacrtani ciljevi „Strategije razvoja saradnje sa Srbijom 2014 – 2017“ što efikasnije bili realizovani švajcarska strana je pojednostavila procese apliciranja i pristupa izvorima finansiranja, dodatno razradila mere za povećanje produktivnosti i kvaliteta, kao i modele i mehanizme za podsticanje izvoza srpskih roba i usluga. Suštinski, orijentacija Švajcarske je ka povećanju ukupne makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

Kako bi pružena pomoć još efikasnije bila iskorišćena Švajcarska ulaže maksimalne napore da u sve ovo intenzivnije uključi i predstavnike srpske dijaspore.

Kao primer uspešno razvijenog modela pomoći delu agrara, navode se sistemi malih, međusobno povezanih, farmi pečuraka. Ovaj model su Švajcarci razvili na Kosovu pri čemu su malim i srednjim poljoprivrednicima omogućili ne samo da pokrenu mini farme već i da finalne proizvode lakše plasiraju u velike švajcarske lance supermarketa poput Aldija, Coop-a ili Migrosa. Ovakim modelima razvoja srednjih i malih firmi ne samo da je povećana zaposlenost stanovništva već je smanjen i tzv migracioni „pritisak“ stanovništva ka Zapadu.

 

Zoran Vitorović, St.Galen

Pročitajte i ovo...