Home VestiEkonomija Tokom nedelje moguće promene kursa gotovo svih valuta

Tokom nedelje moguće promene kursa gotovo svih valuta

by bifadmin

Nakon relativno mirne nedelje na finansijskim tržištima, tokom koje se vrednost većine najvažnijih svetskih valuta i berzanskih indeksa nije značajnije menjala, ove nedelje će na tržištima verovatno doći do mnogo veće aktivnosti. Naime, najavljene su objave niza važnih ekonomskih podataka koji će sigurno biti u fokusu investitora.

Juče je objavljen indeks proizvođačkih cena u Velikoj Britaniji koji je najniži u dve i po godine, što ukazuje na značajan pad ekonomske aktivnosti, pa će verovatno dodatno srušiti vrednost britanske funte koja se nalazi vrlo blizu najnižeg nivoa u poslednjih pet meseci.

Rano jutros po našem vremenu Australijska centralna banka objavila je odluku o zadržavanju aktuelnih referentnih kamatnih stopa, a odluku o visini svojih kamatnih stopa Japanska centralna banka doneće sutra. Odluke centralnih banaka uvek uzrokuju velike pomake kursa, a može da se sogodi novi trend kretanja kursa jena, koji je neuobičajeno stabilan već mesec dana.

Čelnici Britanske centralne banke takođe imaju ove nedelje redovni sastanak na kojem odlučuju o istoj stvaki, mada je gotovo sigurno da oni svoje kamatne stope neće podizati. Ali moguće je da će na konferenciji za novinare guverner barem najaviti izgledni trenutak podizanja kamatnih stopa.

U petak će biti objavljeni podaci o broju novootvorenih radnih mesta i stopi nezaposlenosti u septembru u Kanadi. Ova vest će sigurno doprineti već velikim oscilacijama kanadske valute.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se niti jedna od navedenih centralnih banaka neće ove nedelje odlučiti na zatezanje monetarne politike. Naprotiv, moguće je da će se zbog usporavanja kineske ekonomije, što bi moglo uticati na globalnu ekonomiju, odlučiti za dodatno odlaganje podizanja kamatnih stopa, što će verovatno za posledicu imati blago slabljenje njihovih valuta u odnosu na američki dolar.

Američka valuta bi mogla uskoro početi da jača u odnosu na sve ostale valute jer se bliži se decembar, kojeg je čelnica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen najavila kao „prikladan“ trenutak podizanja kamatnih stopa.

Pročitajte i ovo...