Home VestiEkonomija Burna jesen na finansijskim tržištima

Burna jesen na finansijskim tržištima

by bifadmin

Kao što je bilo najavljivano pre nekoliko meseci, aktivnost na finansijskim tržištima se tokom jeseni povećala. Vrednost mnogih finansijskih instrumenata kreće se u rasponima većim od uobičajenih, a u narednim mesecima pomaci bi mogli biti još i veći.

Valute

Na valutnom tržištu je u poslednjih mesec dana došlo do naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Jačanje dolara je bilo očekivano i verovatno će se nastaviti na osnovu najavljenog početka dizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi jačanje moglo biti najizraženije upravo u odnosu na evro jer postoji realna mogućnost da će ECB uskoro preduzeti mere koje će dodatno spustiti kamatne stope.

Akcije

U poslednjih mesec dana indeksi na razvijenim tržištima kao što su američko i nemačko nekoliko puta su rasli i slabili u rasponu većem od 5%, pa se posle dugog perioda stagnacije ponovo kreću uzlaznim trendom i približavaju rekordno visokim nivoima. S obzirom na očekivanu promenu u monetarnoj politici SAD, očekuje se da će vrednost akcija i berzanskih indeksa tokom narednih nekoliko godina rasti po mnogo nižim stopama nego što je rasla u prethodnim godinama.

Nafta

Cena nafte i dalje pada. Iako se mnoge zemlje koje proizvode velike količine nafte žale na neodrživo nisku cenu, nijedna se za sada ne odlučuje na smanjivanje rekordno visoke proizvodnje jer bi si na taj način dodatno smanjili već niske prihode od prodaje nafte.

Zalihe nafte su takođe na rekordno visokim nivoima, pa mnogi špekulanti na finansijskim tržištima očekuju dodatan pad cene. Događaj koji bi mogao promeniti situaciju na tržištu nafte je sastanak predstavnika zemalja OPEC koji će se održati početkom decembra a na kojem bi čak i Saudijska Arabija mogla pristati na mere koje bi zaustavile dodatan pad cene.

Zlato

Plemeniti metali kao što su zlato i srebro sve više „gube sjaj“. Njihova cena ne prestaje da pada pa se nalazi na višegodišnjem minimumu. S obzirom na očekivani rast kamatnih stopa u SAD koji bi mogao potrajati godinama, sve više vlasnika zlata bi se moglo odlučivati na prodaju i stavljanje novca na štednju, koja će za razliku od zlata svake godine donostiti kakav takav prinos kroz kamatu. Postoji velika verovatnoća da će cena zlata sa sadašnjih 1.070 dolara po unci narednih meseci pasti ispod 1.000 dolara po unci.

Pročitajte i ovo...