Home VestiEkonomija „Kompanije koje se finansiraju kroz private equity fondove ostvaruju 35 odsto veći prihod“

„Kompanije koje se finansiraju kroz private equity fondove ostvaruju 35 odsto veći prihod“

by bifadmin

Srpska Private Equity Asocijacija (SPEA) obeležila je pet godina poslovanja proslavom u vreme četvrtog Belgrade Venture foruma, na kome je učestvovala kao jedan od partnera. Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju, gospodin Danijel Berg iskoristio je tu priliku da istakne značaj promocije private equity investiranja u Srbiji i regionu.

„Private equity fondovi u regionu usmereni su na kompanije sa velikim potencijalom za rast, ali istovremeno pomažu dalji razvoj kroz unapređenje operativnog poslovanja. Kompanije u regionu gde je EBRD prisutan, a koje se finansiraju kroz private equity fondove, ostvaruju 35 odsto veći prihod, 20 odsto veći profit, dok je rast investicija 41 odsto veći u odnosu na druge kompanije”, istakao je gospodin Berg.

O važnosti ove teme svedoči i činjenica da je ovogodišnji tranzicioni izveštaj EBRD-a izrađen sa posebnim fokusom na privatni kapital. Pokazalo se da u našem regionu postoji prostor za rast ovog tipa ulaganja. Naime, zemlje u tranziciji ostvarile su u periodu od 2008. do 2014. godine priliv privatnog kapitala u iznosu od 21,4 milijarde dolara, što predstavlja 1 odsto toka privatnog kapitala u svetu, iako te zemlje u globalnom BDP-u učestvuju sa 7 odsto.

„Srbija je u poslednjih nekoliko godina ostvarila transakcije u vrednosti preko 1,5 milijardi evra u ključnim sektorima kao što su telekomunikacije, radiodifuzija, finansijske usluge, maloprodaja, prerada hrane i roba široke potrošnje. Zahvaljujući novim sredstvima, tržište je sada spremno za značajan rast, i SPEA se raduje svojoj ulozi u nastavku prosperiteta i preduzetnika i investitora“, rekao je predsednik SPEA Dejvid Šoh.

SPEA je osnovana u oktobru 2010. godine na Euromoney konferenciji u Beogradu, od strane male grupe stručnjaka sa izrazitom željom da pokrenu razvoj private equity industrije kako u Srbiji, tako i u regionu. Od tada, u rad asocijacije uključilo se više od 30 članica koje su učestvovale kao domaćini i partneri na više od 50 događaja. Osim toga, SPEA je kreirala i istraživački izveštaj u kome je predstavljena analiza investicija 14 fondova u periodu od 2003. do 2011. godine, u okviru kojih je uloženo 280 miliona evra u 22 kompanije u sedam različitih industrija.

Pročitajte i ovo...