Home VestiEkonomija Krajem nedelje mogući veći pomaci na berzama

Krajem nedelje mogući veći pomaci na berzama

by bifadmin

Tokom nedelje biće mnogo važnih ekonomskih vesti koje će verovatno uzrokovati vrlo velike kratkoročne oscilacije cena svih finansijskih instrumenata i energenata. Ukoliko neke od donesenih odluka budu drugačije od očekivanja, moguće su i promene srednjoročnih trendova kretanja cena na tržištima.

U noći između ponedeljka i utorka biće objavljena vrednost indeksa proizvođačkih cena u Kini. Vrednost ovog indeksa dobar je indikator ukupne ekonomske aktivnosti jer se temelji na anketiranju 3.000 menadžera nabavke u različitim industrijama. Ukoliko vrednost ovog indeksa bude lošija od očekivanja, investitori na finansijskim tržištima mogli bi da počnu da prebacuju svoj kapital u sigurna utočišta, kao što su obveznice i američki dolar.

U utorak će biti objavljeni rezultati stres testa britanskih banaka, posle čega će guverner britanske centralne banke prokomentarisati rezultate. Ukoliko se ispostavi da je stanje u britanskom finansijskom sektoru lošije od očekivanog, moglo bi doći do slabljenja britanske funte.

U sredu prepodne će biti objavljena procena stope inflacije u evrozoni na koju bi investitori mogli reagovati jer znaju da je inflacija vrlo bitna pri donošenju odluka o monetarnoj politici koju sprovodi ECB.

Psole sastanka veća guvernera ECB, biće objavljena odluka o visini kamatnih stopa i iznosu novca kojeg ECB svaki mesec ubrizagava u finansijski sistem. Budući da je stopa inflacije u evrozoni poslednjih meseci ponovo počela da pada, pa će posle nedavnih terorističkih napada verovatno još neko vreme ostati izuzetno niska, postoji i velika verovatnoća da će ECB preduzeti nove mere, kao što su dodatno snižavanje kamatnih stopa ili povećanje iznosa kojeg uzbizgava u finansijski sistem. Takva odluka će gotovo sigurno dodatno srušiti vrednost već slabog evra u odnosu na američki dolar.

U petak će u SAD biti objavljen podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u novmebru. Ukoliko je otvoreno 200.000 ili više radnih mjesta, veom aje moguće dodatno jačanje dolara u odnosu na sve ostale valute jer će takav podatak biti dodatan podsticaj američkoj centralnoj banci za podizanje kamatnih stopa u decembru. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u tom scenariju u roku od mesec do dva američki dolar barem na kratko postati jači od evra.

Isti dan održava se i sastanak predstavnika zemalja OPEC. Ukoliko dođe do odluke o smanjivanju proizvodnje na trenutno prezasićenom naftnom tržištu, doći će do naglog skoka cene nafte. U protivnom bi moglo doći do nastavka pada.

Pročitajte i ovo...