Home VestiEkonomija Otvoren vetropark Kula vredan 15 miliona evra

Otvoren vetropark Kula vredan 15 miliona evra

by bifadmin

Kompanija MK Fintel Wind juče je svečano otvorila vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji. Radi se o postrojenju koje se sastoji od tri vetrogeneratora visine 178 metara, a u čiju je izgradnju uloženo 15 miliona evra.

„Događaj kojem danas prisustvujemo od ključnog je značaja za sektor energetike za celu Srbiju. Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što je ova “green-field” investicija konačno realizovana u Srbiji. Ovo je potvrda naše strateške opredeljenosti razvoju na tržištu Srbije, i imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Od rada vetroparka korist će imati svi, država i društvo u celini, opština Kula, mi kao kompanija i pre svega potrošači”, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a.

„Uskoro će biti usvojen set od tri uredbe u sklopu kojih će biti definisan i novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovlјivih izvora, koji će omogućiti veću sigurnost investitorima za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovlјive izvore. Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovlјivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21 odsto na 27 odsto, i mi očekujemo da ćemo taj cilј uspeti da ostvarimo, pre svega zahvalјujući snažnoj podršci i podsticajima države za ulaganje u „zelenu energiju“, kazao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić. Prema Akcionom planu, od ukupno planiranih 1092 MW, 500 MW je planirano da se proizvede iz vetroelektrana.

Vetropark Kula koji će snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu, sastoji se od tri vetrogeneratora instalisane snage 9,9 megavata (MW). Vetrogeneratori, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U pripremim radovima korišćen je beton i čelik iz Srbije, angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste Banka.

„Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije je jedno od strateških opredeljenja Erste Banke. Do sada smo u „zelene“ projekte uložili oko 55 miliona evra“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Pročitajte i ovo...