Home VestiEkonomija Srbija u 2016. od UAE uzima milijardu dolara kredita

Srbija u 2016. od UAE uzima milijardu dolara kredita

by bifadmin

U intervjuu za beogradski nedeljnik NIN ministar finansija Srbije Dušan Vujović je istakao da je cilj da „deficit opšte države u 2017. bude na nivou Mastrihta (3%), a republičkog budžeta 1% niži“.

Vujović je najavio da će srpska vlada u 2016. nastaviti da smanjuje rashode za plate, materijalne troškove i kamate, i da ukupni deficit države neće preći 4% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Očekujem da ćemo iz jeftinijih izvora, kreditom od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), uz kamatu od 2%, refinansirasti najskuplje kredite i dodatno smanjiti troškove kamata“, rekao je srpski ministar finansija.

Vujović je napomenuo da je Srbija od UAE 2014. godine uzela 1 mlrd USD sa kamatom od 2% i da će naredne godine uzeti isti kredit: „Očekujem da će kredit biti odobren u prvoj polovini 2016. i to će nam dopunski smanjiti trošak kamata za oko 57 mil EUR godišnje“.

Vujović je dodao da očekuje i da će država stalnim refinansiranjem dinarskih obveznica „bitno smanjiti kamate i tako ostvariti uštede koje je omogućilo smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije sa više od 9% na 4%“. Kako je istakao, Vlada će boljom naplatom i doprinosa kontinuirano povećavati prihode budžeta u narednim godinama.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...