Home VestiEkonomija Tri razloga za kupovinu nafte

Tri razloga za kupovinu nafte

by bifadmin

WTI indeks sirove nafte je dostigao najviši nivo u poslednje tri nedelje kako je rasla potražnja u rafinerijama. Dodatna potražnja bi mogla da pomogne da se odstrani višak koji je pogurao cene naniže u poslednjih godinu i po dana.

Nedavno smo videli pojačanu aktivnost rafinerija u SAD, što je neuobičajeno za ovo doba godine kada rafinerije obično usporavaju svoju proizvodnju. To bi mogao da bude znak da potražnja za benzinom u SAD ostaje na visokom nivou i očigledno može da pomogne balansiranju tržišta i njegovom oporavku, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen.

Rasprodaja nafte kategorički je ponovo odbijena, nakon pada cena od 17% u toku prethodne tri nedelje. Međutim, sada smo opet u prilici da vidimo značajan skok cena koji se dogodio tokom prošle nedelje.

Sve ovo se dešava uprkos nastavku uticaja negativnih pokretača na tržište što može ukazati na to da je tržište u potrazi za niskom cenom i da bi taj dodatni potencijal mogao da privuče buduće kupovine nafte.

Kao treći razlog stručnjak Sakso banke navodi da su vodeće naftne i gasne kompanije tokom poslednjih par nedelja prijavile loše rezultate za treći kvartal. Primetno je da kapitalni izdaci nastavljaju da se smanjuju, a takođe vidimo negativan uticaj koju niska cena nafte ima na američke proizvođače što će dovesti do umanjenja proizvodnje u narednim mesecima, a to bi takođe moglo da pomogne da se stabilizuje tržište i privuče kupce da se vrate na tržište.

Pročitajte i ovo...