Home VestiEkonomija 46,5 miliona evra za podršku privrednog razvoja

46,5 miliona evra za podršku privrednog razvoja

by bifadmin

Banca Intesa i KfW Razvojna banka kao predstavnik Vlade Savezne Republike Nemačke potpisale su ugovore o tri kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 46,5 miliona evra čija će sredstva Banca Intesa plasirati u vidu povoljnih kredita za mikro, mala i srednja preduzeća, registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije i Ambasade Savezne Republike Nemačke.

„Održiv ekonomski razvoj i veće mogućnosti za zapošljavanje ostaće prioritetne oblasti bilareralne razvojne saradnje Nemačke i Srbije. Novoosnovana Nemačko-srpska inicijativa za održiv rast i zapošljavanje će se fokusirati na ove prioritete kroz kreditne linije koje su potpisane danas i koje će omogućiti bolji pristup finansiranju za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za opštine, i na taj način stimulisati investicije i doprineti boljim uslovima života širom Srbije,“ izjavio je Aksel Ditman (Axel Dittmann), ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima iz ruralnih sredina, pre svega onim koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, namenjena je kreditna linija u iznosu od 23,5 miliona evra. Sredstva iz ove linije, koja ima ročnost od sedam godina, će omogućiti klijentima finansiranje svih investicionih projekata i trajnih obrtnih sredstava na duži vremenski period nego što je to do sada bio slučaj, uz povoljniji rok otplate i duži grejs period.

„Kreditne linije koje smo obezbedili u saradnji sa našim višegodišnjim partnerom, KfW Razvojnom bankom, i uz podršku Vlade Nemačke, potvrđuju opredeljenje Banca Intesa da pruži dodatni podsticaj daljem ekonomskom oporavku kroz povoljne uslove finansiranja, a samim tim omogući i stvaranje novih radnih mesta. Uvereni smo da kao vodeća banka na tržištu Srbije i najveći kreditor domaće privrede možemo dati značajan doprinos daljem razvoju pre svega poljoprivrede i segmenta mikro, malih i srednih preduzeća, ali i stvoriti uslove za stabilan rast i razvoj na dugi rok,“ izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Za registrovana poljoprivredna gazdinstva predviđena je i kreditna linija od 8 miliona evra iz koje će Banca Intesa odobravati kredite za finasiranje obrtnih sredstava u ratarskoj proizvodnji. Ovaj inovativni proizvod, jedinstven na domaćem tržištu, će kao posebnu pogodnost uključivati i osiguranje useva od osnovnih rizika na iznos ulaganja.

„Partnerstvo KfW Razvojne banke sa Banca Intesa karakteriše uvođenje inovacija u finansijski sektor Srbije i davanje podstreka za razvoj novih proizvoda. U tom duhu, KfW je u saradnji sa Banca Intesa i kompanijom Generali Osiguranje razvila kredit za poljoprivrednike sa osiguranjem. Ovaj zajam je zamišljen kao kombinacija kredita za poljoprivrednike i osiguranja useva po ceni jednog proizvoda i omogući će srpskim poljoprivrednim proizvođačima bolji pristup finansiranju i bolje osiguranje od rizika. Na taj način, poljoprivrednici u Srbiji mogu da povećaju produktivnost i konkurentnost, što će dovesti do generisanja rasta, pogotovo u ruralnim područjima,“ izjavio je Arne Gos (Arne Gooss), direktor kancelarije KfW Razvojne banke u Srbiji.

Lokalne samouprave će biti u mogućnosti da apliciraju za kredite za finansiranje infrastrukturnih investicionih projekata opština i javnih preduzeća iz kreditne linije u vrednosti od 15 miliona evra. Sredstva će biće plasirana sa rokom otplate do sedam godina i grejs periodom do tri godine.

Od uspostavljanja saradnje sa KfW Razvojnom bankom 2008. godine, Banca Intesa je sa ovom finansijskom institucijom potpisala ukupno osam kreditnih linija. Pored tri linije potpisane na današnjoj svečanosti, realizovane su i četiri za lokalne samouprave i javna preduzeća u kumulativnom iznosu od 100 miliona evra, kao i jedna za mala i srednja preduzeća u vrednosti od 20 miliona evra.

Pročitajte i ovo...