Home VestiEkonomija Austrijska preduzeća bolje posluju u Srbiji ali vide još prostora za unapređenje ambijenta

Austrijska preduzeća bolje posluju u Srbiji ali vide još prostora za unapređenje ambijenta

by bifadmin

Mnoga austrijska preduzeća koja posluju u Srbiji zabeležila su rast u pogledu prometa, broja zaposlenih i investicija, piše Trgovinsko odeljenje Ambasade Austrije u predstavljanju rezultata ankete koju je četvrti put sprovelo na našem tržištu.

Kod preko 70 posto preduzeća porastao je promet u 2015. u odnosu na 2014. godinu. Kod trećine preduzeća povećao se broj zaposlenih, kao i investicije (broj zaposlenih kod 36%, a investicije kod 31%).

Osim faktora raspoloživosti i kvaliteta radne snage, koji su ostali konstantni, svaki drugi faktor je bolje ocenjen no u 2014. godini. Međutim, ovde treba napomenuti, da u pogledu suzbijanja korupcije, platežnog morala kao i rokova za dobijanje dozvola ima još mnogo zamerki. Takođe, oko polovine ispitanika (54 %) ocenjuje trenutno privredno stanje u Srbiji i dalje kao složeno i problematično.

Od naše Vlade austrijska preduzeća očekuju veći stepen pravne sigurnosti i suzbijanje korupcije, a neki od njih se nadaju i bržoj EU integraciji. Sa druge strane, pojedinim austrijskim preduzećima bi odgovarala veća stabilnost valute, ali među najvećim željama ovih kompanija je zapravo ono što svi stranci od nas traže – smanjenje birokratije i transparentnost poreskih propisa.

Preko polovine preduzeća koja su se odazvala anketi navelo je da se svrstava u mala odnosno mikropreduzeća sa 1-49 zaposlenih (53,8%), 15,4 posto preduzeća zapošljava 50-99 saradnika, a ostatak, njih 30,8 posto zapošljava preko 100 ljudi.

Većina preduzeća bavi se trgovinom (33%), zatim slede industrijska preduzeća (25%) i preduzeća iz uslužno – savetodavne oblasti (14%).

Što se tiče reprezentativnosti ankete, treba imati u vidu da je Ambasadi odgovorilo 102 preduzeća, što čini 17,56 posto od ukupnog broja preduzeća kojima je upućena anketa.

Pročitajte i ovo...