Home VestiEkonomija Kina želi kraću radnu nedelju – od 4,5 radna dana

Kina želi kraću radnu nedelju – od 4,5 radna dana

by bifadmin

Čončing (Chongqing), kineska opština od 30 miliona stanovnika, započela je implementaciju projekta produženja vikenda koji sprovode lokalne vlasti. Naime, u pomenutoj opštini vikend traje dva i po dana, a ovu meru razmatraju i povincije Hebej (Hebei) i Điangši (Jiangxi).

Ideja o skraćivanju radne nedelje potekla je od Državnog saveta u avgustu, i deo je ekonomskog plana da se poveća domaća potrošnja. Moto vlasti je verovatno da ako građani budu imali više slobodnog vremena, više će i novca trošiti. Otud će se raditi četiri i po dana nedeljno.

U teoriji ova mera ne bi trebalo da košta kinesku ekonomiju. Procenjeno je da se tako neće raditi manje i da proizvodni sektor neće trpeti. Međutim, ova odluka će se ipak primenjivati fleksibilno, u zavisnosti od potreba određenih kompanija.

Osim u rast potrošnje, kineske vlasti se uzdaju i u povećanje prihoda od domaćeg turizma tokom letnjih meseci, što nije mala stvar – samo u prošloj godini ova industrija donela je pola biliona dolara. To su neke „mekše“ ekonomske mere koje Kina trenutno razmatra.

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...