Home VestiEkonomija NALED podržava članstvo u PKS, ali ne i obaveznu članarinu

NALED podržava članstvo u PKS, ali ne i obaveznu članarinu

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je danas da podržava ideju obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije zbog reprezentativnosti te asocijacije, ali ne i obaveznu članarinu, koja ukidanjem principa dobrovoljnosti postaje jedan od najvećih parafiskalnih nameta u Srbiji.

NALED poziva Vladu da izuzme Predlog zakona o privrednim komorama iz hitne skupštinske procedure i organizuje konsultacije s privredom i drugim poslovnim udruženjima koja su pogodjena ovim zakonom kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja za organizovanje komorskog sistema.

Predlog NALED-a jeste da članarina bude dobrovoljna i da predstavlja doprinos funkcionisanju PKS dok bi dodatne prihode komora mogla da ostvaruje pružanjem usluga i sprovodjenjem projekata.

„Članarina bi se odredjivala u odnosu na ekonomsku snagu članica s tim što bi mala i mikro preduzeća bila trajno oslobodjena. Za članstvo u drugim reprezentativnim udruženjima, članarina u PKS bi trebalo da bude dodatno umanjena, kako bi se podstaklo slobodno udruživanje privrede“, navodi se u saopštenju.

NALED smatra da bi PKS trebalo da bude reprezentativni glas privrede pred Vladom Srbije i kreatorima zakonskih rešenja koja utiču na poslovni ambijent, ali ne i jedini i zalaže se za pluralitet mišljenja posebno imajući u vidu da se u predstojećoj reformi polazi od austrijskog i nemačkog modela gde su privredne komore osnovane kao javne institucije.

U saopštenju se navodi da ova organizacija podržava započeti proces transformacije PKS u efikasan servis, ali da ne može da podrži novo opterećivanje privrede u vidu članarine koja se u pojedinim slučajevima meri i šestocifrenim iznosima u evrima.

Konzervativna procena, kako navode, u koju nije uključena buduća visina članarine, pokazuje da bi obavezna članarina kao novi namet spustila Srbiju sa 59. na 63. mesto u Doing business izveštaju Svetske banke.

Iako se zakonodavac poziva na primere obaveznog članstva privrede u komorama Nemačke, Austrije, Španije, Italija i Francuske, treba imati u vidu da, s druge strane, obaveza članstva ne postoji u takodje razvijenim ekonomijama kao što su SAD, Kanada, Velika Britanija, Švedska, Danska, Finska i Norveška.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...