Home VestiEkonomija Više od 100.000 izbeglica primilo pomoć od World Vision-a

Više od 100.000 izbeglica primilo pomoć od World Vision-a

by bifadmin

Za tri meseca, međunarodna nevladina organizacija World Vision pomogla je više od 100.000 izbeglica dostavljajući hranu, vodu, higijenske proizvode, odeću, obuću i ćebad. Pored materijalne pomoći koju pruža izbeglicama, organizacija World Vision je posebno usmerila svoj rad na one najranjivije: decu, majke sa bebama, dojilje i trudnice kojima se pruža psiho-socijalna podrška. 

Ovakav uspeh ne bi bio moguć bez donatora poput nemačkog Action Deutschland Hilft, irskog Irish Aid, DFID-a, EU, i holandskog EO Metterdaad koji su izdvojili određena sredstva za pomoć izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju.

„Veoma sam ponosan da vodim i budem deo tima na terenu. Oni su najzaslužniji da pomoć bude raspodeljena i usmerena ka najugroženijima i onima kojima je najpotrebnija. Kao organizacija fokusirana na dobrobit najmlađih, naš glavni zadatak je da pomažemo decu, tinejdžere, familije i decu bez pratioca ili staratelja. Ovo se postiže stalnim prisustvom na lokacijama gde se nalaze izbeglice uz dobru organizaciju i veliku posvećenost timova na terenu. Nastavljamo da pratimo situaciju u Srbiji i spremni smo da prilagodimo svoje poslovanje neposrednim promenama vezano za izbegličke tranzitne puteva ili promene u dinamici i kontekstu pomoći“, izjavio je Jasenko Eminović, menadžer u organizaciji World Vision.

Kako bi pomogli što većem broju izbeglica, World Vision je organizovao osmočlane timove za pakovanje i raspodelu paketa koji na terenu rade u dve smene od 7 do 17 časova. U zavisnosti od situacije i broja pristiglih izbeglica, timovi dnevno raspodele od 300 do 3,000 paketa pomoći. Najmlađi korisnik pomoći bila je beba stara samo jedan dan, a najstariji stopetogodišnja baka iz Avganistana.
Do sada, timovi World Vision-a radili su na graničnom prelazu Horgoš, Berkasovo, Prinicipovac i u Prihvatnom centru u Adaševcima kod Šida, a uskoro timovi ove organizacije nalaziće se i na jugu u Preševu i Dimitrovgradu kako bi se pružila pomoć izbeglicama čim uđu u Srbiju.

World Vision će i u narednim mesecima nastaviti da pomaže izbeglice na području Republike Srbije, prilagođavajući svoj program njihovim potrebama.
Organizacija World Vision počela je sa radom u Srbiji u septembru 2015. godine kako bi, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Fondacijom Agroinvest i relevantnim partnerskim organizacijama, pomogla što većem broju izbeglica i migranata koje se trenutno nalaze na području ove zemlje.

Pročitajte i ovo...