Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Privatizacija 10 preduzeća

B&F reč nedelje: Privatizacija 10 preduzeća

by bifadmin

Od ukupno 17 preduzeća kojima je produžen rok za privatizaciju, u ovoj godini ostalo ih je 10 sa nerešenom sudbinom, a ministar privrede Željko Sertić je pretprošle nedelje najavio da bi rešenja za neke od tih firmi mogla biti pronađena već u januaru. Zato smo prošle nedelje pratili učestalost pominjanja ove teme u medijima međutim ispostavilo se da je ona poput zvezde koja je na kratko zasijala i brzo nestala na mračnom nebu.

 

Privatizacija 10 preduzeca

 

Ali na njoj treba insistirati zato što po isteku roka za privatizaciju, 31. maja ove godine, nijedna od preostalih 10 firmi neće više imati zaštitu države od poverilaca.

No, sada kada je premijer najavio nove izbore postoji bojazan da će i privatizacije i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru biti odloženi do daljnjeg. Pošto Vlada u tehničkom sastavu ne može da donosi odluke o privatizaciji preduzeća u restrukturiranju, ekonomista Mahmud Bušatlija postavlja pitanje kako će MMF, koji dolazi u februaru, gledati na ovu odluku Aleksandra Vučića.

Da podsetimo, Vlada traži rešenje za kompanije RTB Bor i rudnike Resavica, za Galeniku, Fabriku automobila Priboj, HIP Petrohemiju Pančevo, kombinat Jumko iz Vranja, kruševačku Trajal korporaciju, AD Politiku iz Beograda, fabriku autobusa i specijalnih vozila Ikarbus i Holding industriju kablova Jagodina.

 

Privatizacija 10 preduzeca 2

 

Ministar privrede je kada je pominjao privatizaciju rekao da mu je RTB Bor najveća muka, jer ovo preduzeće ima 4.500 radnika a, osim troškova, problem sa njim su i efikasnost upravljanja, način rada, ali i to što je cena bakra u svetu drastično pala.

Problem sa pomenutim preduzećima je i to što će RTB Bor i Petrohemiju država morati da dotira milionima evra, kako je procenio Fiskalni savet, jer dug Bora od 23 miliona evra dospeva ove godine, a ne zna se šta je bilo sa dugom Petrohemije od 83 miliona evra ali pretpostavka je da je prenet u 2016.

A sve je manja šansa da će bilo koja od ovih potencijalnih privatizacija biti pokrenuta do kraja januara.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...