Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Razvojna agencija Srbije

B&F reč nedelje: Razvojna agencija Srbije

by bifadmin

Od 11. januara ove godine će se za jednake uslove za investiranje i poslovanje u našoj zemlji i za strane i za domaće ulagače boriti Razvojna agencija Srbije (RAS). Ona će raspolagati sredstvima od osam milijardi dinara koje će raspoređivati za podsticaje investitorima, od čega će 30 miliona evra biti odvojeno za nova ulaganja.

 

RAS 2

 

Da podsetimo, ova agencija je zapravo naslednica ugašene SIEPA-e i Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Ove dve institucije su radile na 200 investicionih projekata kao i na predstavljanju privrede na gotovo 800 sajmova. Najavljeno je da će RAS biti 50 odsto najboljeg što su bili NARR i SIEPA, a ostalih 50 odsto će biti novi projekti.

U medijima ima neobično malo tekstova o novoj agenciji a ono što se za sada zna je da će o dodeli podsticaja odlučivati ekonomski saveti čiji će članovi biti direktor Privredne komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će raditi proveru svakog predloga koji konkuriše za podsticaje Razvojne agencije.

 

RAS

 

Predsednica Upravnog odbora RAS-a Tamara Jurenić obrazložila je razlog formiranja agencije i činjenicom da smo “u okviru našeg regiona kada pogledamo naše susedne zemlje i način na koji oni funkcionušu morali da napravimo korak napred ka onom što oni nude jer moramo biti konkuretni”. Ona je pozvala zaposlene iz ugašenih agencija da konkurišu i pronađu posao u Razvojnoj agenciji Srbije kada istekne rok od dobijanja otpremnine do zakonske mogućnosti da se konkuriše za neki od poslova u državnoj upravi.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...