Home VestiEkonomija Cene nafte padaju jer tržište predviđa snabdevanje iz Irana

Cene nafte padaju jer tržište predviđa snabdevanje iz Irana

by bifadmin

Cene sirove nafte pale su ispod 30 dolara na vest da bi sankcije protiv Irana mogle biti ukinute početkom iduće nedelje, što „dodaje ulje na vatru“, odnosno najavljuje dodatnu ponudu nafte na već prezasićenom tržištu, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen.

Hansen govori o padu cene od 5% i padu od 10% tokom protekle nedelje i objašnjava ga najavom vesti da bi sankcije Iranu mogle biti ukinute. U prilog tome on navodi informacije koje je objavio Rojters o 13 do vrha napunjenih super tankera već spremnih na granici Irana, koji čekaju da budu pušteni na svetsko tržište, što bi značilo novih 26 miliona barela nafte na već prezasićenom tržištu. To je ono što stvara trenutni pritisak.

Hansen smatra da postoji bojazan da bi Iran mogao da poveća proizvodnju za pola miliona barela tokom par nedelja, dok je možda realnije očekivati da to bude brojka od 100 hiljada barela u narednih 4-5 meseci, koja bi rasla postepeno do cifre od pola miliona u narednih 6-7 meseci. Ukoliko bi se to dogodilo mogli bismo da vidimo kraj padovima cene koje trenutno vidimo, ali kratkoročno gledano, ukoliko dođe do ukidanja sankcija, nazire se i mogući pad cene na 20 dolara a negativni osnovni indikatori verovatno ostaju glavni pokretač trendova na tržištu.

Pročitajte i ovo...