Home VestiEkonomija Da li će FED pokazati nezainteresovanost ka tržištima?

Da li će FED pokazati nezainteresovanost ka tržištima?

by bifadmin

Ova godina je započela sa jednim od najburnijih startova u istoriji tržišta, sa gubicima koja su pretrpela globalna tržišta hartija od vrednosti i koji su konačno usporeni krajem prošle nedelje nakon brutalnog pada tokom prvih 12 dana 2016. godine. Glavni fokus je bio strah da je kineska ekonomija dostigla tačku zasićenja duga koja će kočiti rast, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank) Džon Hardi (John Hardy).

Da bi održali svoju ekonomiju i prevazišli deflatorni gubitak kredita, tržište se boji da će Kina da pošalje deflatorni cunami širom sveta devalvacijom valute jer ona postaje poslednji možda najdramatičniji novi učesnik u svetskim valutnim ratovima.

Takođe, kako ističe Hardi, briga oko strahovanja tržišta je posledica kolapsa cena roba tokom poslednjih 18 meseci koji je široko pogodio privrede tržišta u razvoju i njihove valute u očajničkoj nuždi, dodatno pogoršanoj pod teretom denominiranog duga u dolarima koji je nepromišljeno uzet u periodu kvantitativnog popuštanja američkih Federalnih rezervi.

Do previranja na tržištima može čak doći iako ekonomski podaci najrazvijenijih privreda nastavljaju da pokazuju relativno pozitivne tendencije, bilo u Americi, Evropi ili Japanu. Opadanje apetita ka riziku na tržištima, najsvežiji pad cene nafte i skok kursa evra poslednjih nedelja učinio je da predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi već obećava nove mere planirane za sastanak ECB u martu, sedam nedelja nakon što su mere olakšice objavljene na sastanku 3. decembra.

Kako navodi stručnjak Sakso banke, sutra je opet red na FED-u da objavi najnoviji stav o monetarnoj politici sa tržištem uverenim da su događaji u velikoj većini bili negativni i da će FED verovatno samo još jednom u 2016. podići kamatnu stopu. Ovo je ogromno opadanje u odnosu na prethodna očekivanja, a takođe je i u potpunoj suprotnosti sa nekim članovima Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) koji su pre nekoliko nedelja izjavljivali da će FED verovatno da podigne kamatne stope otprilike četiri puta ove godine, sa projekcijama politike FOMC od 16. decembra kojima je takođe bio predviđen sličan tempo povećanja kamatnih stopa.

Nasuprot tome, neki od najvažnijih menadžera hedž fondova, uključujući Reja Dalia (Ray Dalio) iz nezgrapne kompanije za upravljanje investicijama Bridgewater Associates, kažu da treba da ostavimo po strani priče o podizanju stopa i da FED treba da otpočne sa četvrtim kvantitativnim popuštanjem.

Ali da li će FED sarađivati sa ovim očekivanim opadanjem na ovonedeljnom sastanku FOMC? Sumnjam da će FED biti manje prilagodljiv nego što to tržište očekuje, uprkos rizicima po američku ekonomiju proisteklim iz nedavnog kreditnog škripca i haotičnog poverenja. To je zato što neki u Fed-u verovatno znaju da veliki deo krivice za tekuća tržišna previranja leži u Bernankovom Fed-u: mamurluk nakon spektakularne pijanke lakih kredita u američkim dolarima.

FED je možda umoran od tereta koji sa sobom nosi uloga glavnog lutkara na globalnom tržištu i želi da preda štafetu, čak iako niko nije tu da je prigrabi u ovom trenutku. Potražite novu snagu u američkom dolaru, takođe ovaj put u odnosu na evro i švajcarski franak, ako FED sutra pokaže nezainteresovanost prema tržištima, zaključuje Hardi.

Pročitajte i ovo...