Home VestiEkonomija Kako je moguće da je litar benzina jeftiniji od litra vode?

Kako je moguće da je litar benzina jeftiniji od litra vode?

by bifadmin

Cena sirove nafte na svetskim tržištima ne prestaje da pada. Posle pada od 27% u 2015. godini, cena barela BRENT nafte od početka 2016. pala je za dodatnih 12%, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 33,42$.

S obzirom da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cena jednog litra sirove nafte približno 0,21 USD, što je jeftinije i od pojedinih pakovanja iste količine vode za piće.

Verovatno postoje opravdani ekonomski razlozi za visoku cenu vode, ali šta se događa sa naftom?

Glavni razlog naglog pada cene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije, koja više ne želi smanjivati proizvodnju kada je cena nafte niska kako bi veštački stvorila nestašicu na osnovu koje cena može ponovo da raste. Novi cilj Saudijske Arabije je uticanje na smanjivanje proizvodnje u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udeo u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte, sa kojim dolazi i veliki dugoročni uticaj na cenu.

Međutim, ovaj plan se ne odvija kako su ga Saudijci, zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo i tržište je i dalje prezasićeno naftom.

U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cene i počeli masovno da otvaraju prodajne (short) ugovore na tržištima fjučersa, opcija i ostalih finansijskih instrumenata. Po poslednjim podacima sa američkog tržišta fjučersa, broj sklopljenjih short ugovora je rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine, što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cene.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da nije realno očekivati značajniji pad sa ovog nivoa cena. Mnogi projekti pokrenuti poslednjih godina u naftnoj industriji su zasnovani na ceni od približno 100$ po barelu, pa se pri ovakvim cenama jednostavno ne isplate.

Ukoliko cena uskoro ne poraste sa sadašnjeg nivoa, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biće odloženo ili otkazano. Izrazito velika špekulativna prodaja naftnih ugovora takođe ide u prilog skorašnjem rastu cene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupnjom naftnih ugovora, što će doprineti rastu cene u budućnosti. Veća je verovatnoća da će cena nafte pre dosegnuti 50$ nego 20$ po barelu, što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

Pročitajte i ovo...