Home VestiIT i nauka Kompanija Ericsson predvodi razvoj IoT ka povezanom društvu

Kompanija Ericsson predvodi razvoj IoT ka povezanom društvu

by bifadmin

Kompanija Ericsson je učestvovala na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu od 6. do 9. januara 2016. godine, gde je predstavila svoja najnovija dostignuća. Izložbeni štand kompanije Ericsson je predstavio Umreženo društvo iz perspektive krajnjeg korisnika, u kome je povezanost početna tačka ka novim načinima za inovacije, saradnju i druženje.

Predstavljene inovacije bave se životom u umreženom svetu budućnosti, a takođe je tu bilo i demonstracija koje pokazuju kako 5G i Internet stvari (IoT) osnažuju ljude, revolucionizuju celu industriju i transformišu Umreženo društvo. IoT ubrzano postaje veoma važan faktor transformacija jer spaja fizički i digitalni svet. Najnoviji izveštaj Ericsson Mobility report pokazuje da će do 2021. godine u svetu biti 28 milijardi umreženih uređaja, a više od polovine njih ostvarivaće M2M i IoT konekciju.

Jedna od inovacija koja je predstavljena je Smart Cities Alliance (Alijansa za pametne gradove), mreža na kojoj kompanija Ericsson sarađuje sa kompanijom AT&T i koja za cilj ima da pomaže gradovima da bolje usluže svoje građane. Ona će biti implementirana u nekoliko američkih gradova, a članice ove mreže i lokalni univerziteti sarađivaće na stvaranju okruženja pametnih gradova pod nazivom „gradovi u centru pažnje“.

Još jedna novina koja potiče iz partnerstva kompanija Ericsson i AT&T je Wi-Fi Landing Page, novo rešenje za Wi-Fi mrežu u vozilima namenjeno najpoznatijim proizvođačima automobila. Ovo rešenje vozačima pruža mogućnost da aktiviraju besplatnu probnu verziju Wi-Fi mrežne tačke, da kupe paket podataka i da upravljaju svojim Wi-Fi nalogom iz sopstvenog vozila, što je značajan napredak za čitavu industriju, posebno imajući u vidu da je nedavno istraživanje stavova potrošača pokazalo da tri od četiri ispitanika smatra da će im usluge umrežavanja automobila biti značajan faktor prilikom donošenja odluke o kupovini narednog automobila.

Rešenje koje će se naći u komercijalnoj upotrebi od drugog kvartala 2016. godine je Smart Metering as a Service (Usluga pametnih brojila), usluga autsorsinga kompletnog poslovnog procesa koja se oslanja na iskustvo kompanije Ericsson u upravljanju više od 42 miliona pametnih brojila širom sveta. Ovo rešenje provajderima obezbeđuje niže troškove, pojednostavljenje usluge i njen pobošljan kvalitet, dok će potrošači imati koristi od pouzdanijih usluga, tačnije naplate i mogućnosti da kontrolišu potrošnju.

Nakon što je u septembru najavljen softver koji će ubrzati implementaciju IoT mreže, kompanija Ericsson predstavlja Networks Software 17A for Massive IoT, koji će podržavati milione IoT uređaja u samo jednoj cell lokaciji, što istovremeno osigurava smanjenje troškova modula od 90%, vek trajanja baterije duži od 10 godina i sedmostruko poboljšanje pokrivenosti ćelije.

U današnjem povezanom svetu, podaci su vredno sredstvo za kompanije širom sveta koje im pomaže da bolje razumeju navike i stvarne potrebe potrošača i da poboljšaju svoje proizvode. Polazeći od te činjenice, kompanija Ericsson je predstavila User & IoT Data Analytics rešenje za mobilne operatore, koje će im pomoći da unaprede internu efikasnost u upravljanju podacima pretplatnika i IoT uređaja dok istražuju nove mogućnosti za primenu IoT mreže.

Pročitajte i ovo...