Home VestiEkonomija Može li Kina da pobedi u valutnom ratu?

Može li Kina da pobedi u valutnom ratu?

by bifadmin

Ekonomska situacija u Kini više nije bajna. Spektakularni rast polagano usporava i investitori na finansijskim tržištima su u strahu da bi to usporavanje moglo da se proširi na ostatak sveta pa možda čak i da uzrokuje novu globalnu recesiju.

Na osnovu usporavanja građevinskog sektora i neodrživog rasta cena akcija na berzi u Šangaju, u drugom delu prošle godine počela je masovna rasprodaja akcija koja još uvijek traje. Od početka godine referentni indeks Šangajske berze (Shangai Composite) pao je dodatnih 17% što je uzrokovalo značajni pad i na većini ostalih svetskih berzi.

Kineska valuta – renminbi (juan) slabi već dve godine, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a kurs USD/CNY iznosi 6,5888, što je najslabiji kurs juana u posljednjih pet godina.

Panika na berzi na osnovu koje je samo u decembru iz Kine izvučeno preko 170 milijardi dolara stranog kapitala mogla bi dodatno da uspori ekonomski rast koji bi u poslednjem kvartalu 2015. godine trebalo da iznosi 6,9%.

Budući da je maksimalni mogući rast prioritet kineskih vlasti, centralna banka će preduzeti što god je potrebno ga ubrza. Najjednostavniji način za kratkoročno poboljšanje ekonomske situacije je povećanje izvoza, koji je već decenijama najvažniji motor kineskog rasta. Izvoz se može povećati slabljenjem valute, što dovodi do situacije u kojoj su kineski proizvodi u inostranstvu jeftiniji, a strani proizvodi u Kini skuplji. Podsticanje rasta na ovaj način naziva se valutni rat i poslednjih nekoliko godina praktički da nema važnije države koja su u njega nije uključila.

Dodatan razlog za slabljenje kineske valute je jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih svetskih valuta. Budući da je kurs kineske valuta usko vezan za američki dolar, zajedno sa jačanjem dolara, jača i renminbi (juan) što iz kineske perspektive trenutno nije poželjno.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će kineska centralna banka, koja je već nekoliko puta u poslednjih godinu dana oslabila valutu, nastaviti sa istom praksom. Naizgledniji scenario je dodatno slabljenje juana od nekoliko odsto tokom 2016. Ipak, budući da svaka devalvacija, bez obzira koliko mala bila, uzrokuje paniku na finansijskim tržištima, postoji mogućnost da Kineska narodna banka neće hteti cele godine biti u fokusu finansijskih tržišta i smirivati ih, nego jednokratno devalvirati valutu za 10% ili više, i na taj način jednim potezom značajno pomoći svojoj ekonomiji.

Pročitajte i ovo...