Home VestiEkonomija Od 2010. administrativni troškovi smanjeni za 15%

Od 2010. administrativni troškovi smanjeni za 15%

by bifadmin

U 2014. godini regulatorne obaveze koštale su privredu u Srbiji 3,46% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), pokazali su nalazi studije koju je USAID sproveo primenom metoda standardnih troškova (tzv. Standard Cost Model, SCM). Reč je o smanjenju u odnosu na 4,2% godine 2010. i 3,6% u 2012. Administrativni troškovi opali su u ukupnom iznosu sa 1,25 milijardi evra 2010. na 1,14 milijardi u 2014. godini.

To još nije dovoljno dobro jer su oni, poređenja radi, baš u Holandiji 1,7% BDP-a, a u Češkoj, koja nam je po mnogim pokazateljima približnija 2,9% BDP-a, kaže Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja. Većina Evropskih država uspela je ili je na dobrom putu da ostvari smanjenje administrativnih troškova za četvrtinu, dok je Srbija u proteklih pet godina smanjila troškove za 15%.

Branko Radulović, ekspert USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja koji je predvodio izradu ove studije, izjavio je da su osnovni uzrok smanjenja troškova u Srbiji reforme kojima je značajno smanjeno administrativno opterećenje, pre svega uvođenje mogućnosti podnošenja poreskih prijava elektronskim putem i smanjenje obima administrativnih obaveza vezanih za računovodstvo i reviziju.

Ovo su podaci za 2014. godinu, ali prema rečima Dragane Stanojević, u narednom periodu očekuje se dodatno smanjenje zbog sprovođenja nekoliko procedura, poput onih vezanih za radne knjižice, podnošenje poreskih prijava Poreskoj upravi elektronskim putem i uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica.

Na predstavljanju studije najavljeno je da će nju ubuduće objavljivati Republički sekreterijat za javne politike, na svake dve godine.

Pročitajte i ovo...