Home VestiEkonomija Prijavio se rekordan broj kandidata na četvrti izbor za EY Preduzetnika godine

Prijavio se rekordan broj kandidata na četvrti izbor za EY Preduzetnika godine

by bifadmin

Za titulu EY Preduzetnik godine 2015 prijavio se rekordan broj kandidata, najveći od kako je revizorsko konsultantska kompanija EY pokrenula ovaj globalni program pre četiri godine i u Srbiji. Kompanije koje su se prijavile za učešće zapošljavaju preko 2500 ljudi, a samo u 2014. godini ostvarile su ukupno prihode od 18 milijardi dinara, što je u odnosu na 2012. godinu prosečan rast od čak 345 odsto, dok je u istom periodu broj zaposlenih povećan u proseku za 89 odsto.

Prilikom predstavljanja ovih rezultata, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za sektor MSP, rekla je i da mala i srednja preduzeća u Srbiji mogu očekivati znatno veću finansijsku podršku države u ovoj godini. Prema njenim rečima, osim finansijske podrške, inicijativa republičke vlade da 2016. godine bude proglašena za Godinu preduzetništva u Srbiji obuhvatiće i različite vrste obuke za MSP, ali i niz zakonodavnih aktivnosti koje će biti usmerene na stvaranje boljeg privrednog okruženja za razvoj preduzetništva.

„Naš cilj je da mala i srednja preduzeća budu u fokusu vladine politike, ali i javnosti, kako bismo uspešnim primerima, kao što su to preduzetnici koji učestvuju u takmičenju za EY Preduzetnika godine, ohrabrili druge, posebno mlade da preuzmu svoj život u sopstvene ruke“, istakla je Katarina Obradović.

Za najboljeg preduzetnika u 2015. godini prijavilo se najviše kandidata od 2012. godine, kada je revizorsko konsultantska kompanija EY pokrenula ovaj globalni program i u Srbiji, s ciljem da promoviše preduzetnički duh i inicijativu i odaje priznanje ljudima koji su postigli uspeh svojom upornošću, vizijom i inovativnošću.

„Izuzetno smo ponosni što već četvrtu godinu za redom uz program EY Preduzetnik godine možemo da posvedočimo o tome koliko su inspirativne preduzetničke priče u Republici Srbiji“, izjavio je Ivan Rakić, partner u Poreskom odeljenju kompanije EY u Srbiji. „Ovo je godina u kojoj imamo rekordni broj kandidata, što potvrđuje da u Srbiji postoji potencijal, kao i to da dobre ideje u kombinaciji sa vrednim radom mogu dovesti do uspeha“, istakao je Rakić, dodavši da u ovogodišnjem takmičenju učestvuje 28 kandidata iz 27 kompanija, koje posluju u devet industrija u 18 gradova Srbije.

Generalni sponzor programa EY Preduzetnik godine™ je ProCredit banka, a podršku programu pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

„ProCredit banka kao jedina nemačka banka u Srbiji, nakon deceniju i po poslovanja u Srbiji, je do sada plasirala u MSP sektor blizu 4 milijarde evra“, izjavila je Svetlana Tolmačeva Dingarac predsednik Izvršnog odbora ProCredit Banke. „Naša posvećenost ovom sektoru najjasnije se ogleda u činjenici da u našem trenutnom portfoliju kredita, ovaj sektor dominira sa 88 odsto učešća. Nastavićemo da pružamo značajan podstrek svim domaćim privrednicima i preduzetnicima, kako bi nastavili da investiraju u modernizaciju svog poslovanja, primenjuju tehnološke i druge inovacije i otvaraju nova radna mesta“, rekla je gosp. Tolmačeva Dingarac.

„Godina preduzetništva počela je sa izvanrednim kandidatima, pa će žiri i ovaj put imati tešku odluku da odabere najboljeg koji će se nadmetati u Monte Karlu za najprestižniju titulu EY Svetski preduzetnik godine“, ocenio je Darko Budeč, vlasnik kompanije Buck i prvi predstavnik Srbije na izboru za najboljeg svetskog preduzetnika, a sada član nezavisnog žirija koji će od osam finalista izabrati najboljeg preduzetnika u 2015. godini. „Nadam se da će izuzetno pozitivan utisak o srpskom preduzetništvu koji su naši predstavnici ostvarili svojim učeščem na dosadašnim takmičenjima u Monte Karlu biti potvrđen i ove godine, kao i da će njihov uspeh i poslovni kontakti koje su ostvarili sa najboljim preduzetnicima iz celog sveta, biti dodatni podsticaj za preduzetnike u Srbiji da se bore za lidersku poziciju na globalnom tržištu“, istakao je Budeč.

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 23. februara u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2016. godine. Više informacija o programu EY Preduzetnik godine™ možete dobiti na http://www.ey.com/CS/en/Home/Serbia-EoY-candidates.

Pročitajte i ovo...