Home VestiEkonomija Sve je više crnih ekonomskih prognoza za 2016. godinu

Sve je više crnih ekonomskih prognoza za 2016. godinu

by bifadmin

Rojal bank of Skotland je upozorila da bi svet u ovoj godini mogao doživeti krizu poput one iz 2008. a američki milijarder Džordž Soroš je saglasan sa ovim. Tim mračnim prognozama se pridružio i Albert Edvards, glavni strateg banke Societe Generale, koji smatra da bi nova kriza mogla da izazove i kolaps evrozone.

On očekuje da će dešavanja širom sveta, a pogotovu u zemljama u razvoju, gurnuti SAD u recesiju, kao i evropske zemlje, i da će nam svima “biti teško kao što je bilo 2008. i 2009. godine”.

Da podsetimo, na ovo je uticala i činjenica da su cene akcija na berzama širom sveta početkom 2016. rapidno padale, kao i da se naftom sada trguje za manje od 30 dolara po barelu.

“Ali može biti još gore”, kaže Edvards i dodaje da bi cena akcija mogla i dalje padati, kao i vrednot mnogih valuta.

On smatra da centralne banke ne uviđaju u kakvim se problemima nalaze njihove države i ekonomije, i da njihovo rukovodstvo uglavnom nije naučilo lekciju iz prethodne finansijske krize.

Analitičar takođe smatra da je dolar porastao isto onoliko koliko je japanski jen devedesetih, uoči velike krize u ovoj zemlji kada je došlo do velike deflacije i krize sa solventnošću banaka.

Osim specifičnih previda monetarnih vlasti, probleme američke i evropskih ekonomija pojačavaju negativna dešavanja u kineskoj privredi, u kojoj je drastično smanjena potražnja za kreditima.

Zato je sve izglednije, misle svi ovi analitičari da će doći do nove finansijske krize. A ako do nje bude došlo Evropa bi se posebno našla u problemu jer bi njene pojedine članice poput Francuske, Španije i Italije teško izdržale novi rast nezaposlenosti.

Pročitajte i ovo...