Home VestiEkonomija WEF Davos: Evrozona ostaje stabilna i pored niske cene nafte

WEF Davos: Evrozona ostaje stabilna i pored niske cene nafte

by bifadmin

Juče i danas, na nekoliko odvojenih sesija, predsednik ECB Mario Dragi potvrdio je odlučnost i spremnost ove banke da održi stabilnost evra i evrozone.

Posmatrači primećuju da je Mario Dragi, uz Žan Klod Trišea, pre par godina spasao evro kao valutu i time ‘kupio vreme’ evropskim političarima za sporovođenje neohodnih strukturnih reformi. U međuvremenu je uspeo da odradi ceo niz akcija kojima je sprečio izlazak Grčke iz evrozone.

Vezano za Grčku, Dragi je ponovio da se trenutno radi na reformi legislative te izrazio svoj optimizam da će grčke banke, koje su u procesu dokapitalizacije i ozdravljenja, vrlo brzo biti u situaciji da privredu opskrbljuju kreditima što će bitno uticati na oporavak ukupne grčke ekonomije.

Bankari u Davosu kažu da je „monetarna i fiskalna stabilnost evrozone u 2016. zagarantovana a Dragi je spreman da je brani svim raspoloživim sredstvima ECB-a. Manjih zahvata biće oko održanja inflacije na željenom nivou od 2%“.

Osvrćući se na izbegličku krizu, Dragi je dodao da će „sve države imati pojačane izdatke u budžetima, što neće bitnije uticati na fiskalnu stabilnost unutar cele EU. Sem toga, Evropa se oduvek i razvijala tako što je prelazila iz jedne u drugu krizu. A na kraju iz svega izlazila homogenija i jača. Problem izbegličke krize nije i ne može se rešavati tzv elitističkim pristupom. U to moraju biti uključeni svi stanovnici EU, što će samo pojačati demokratske instrumente i procese.“

Drugim rečima, evro ostaje stabilan, političari nastavljaju sa strukturnim reformama, Grčka ne izlazi iz evrozone a sve drugo su geostrateški politički izazovi koji ne zavise od mandata ECB-a.

 
Zoran Vitorović, WEF Davos

Pročitajte i ovo...