Home VestiEkonomija Akcije Dojče banke pale još pet odsto

Akcije Dojče banke pale još pet odsto

by bifadmin

Akcije Dojče banke (Deutsche Bank AG), najveće nemačke banke, izgubile su juče dodatnih pet odsto vrednosti i pored uveravanja čelnika te banke da je „čvrsta kao stena“.

S gubitkom od 9,5 odsto i jučerašnjim daljim padom na frankfurskoj berzi, akcije Dojče banke su izgubile 23 odsto vrednosti od 28. januara kada je ta banka prijavila gubitak od 6,8 milijardi evra u 2015. godini.

Ukupno, akcije Dojče banke su ove godine izgubile 40 odsto vrednosti.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas da nije zabrinut zbog Dojče banke, dok je njen direktor Džon Krajan prethodno poručio zaposlenima da je banka „čvrsta kao stena“, da ima „snažan kapital“ i da će „iskoristiti tu snagu da uveri tržišta u svoje kapacitete“.

Strah za zdravlje evropskog finansijskog sektora povećao se prošle nedelje, pošto su u prethodnom periodu akcije banaka zabeležile velike gubitke, zbog zabrinutosti investitora za izloženost banaka energetskom sektoru koji je na gubicima zbog pada cena nafte.

Dojče banka je u 2015. imala 5,2 milijarde evra troškova za parnične sporove, dok je morala da otpiše 5,8 milijardi evra u vrednosti imovine i poslovanja. Krajan je u januaru rekao da su pravne poteškoće, koje su banku koštale 12,7 milijardi evra od 2012, „kamen oko vrata banke“, ali i izrazio očekivanje da će ti troškovi ove godine biti ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...