Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Kurs dinara

B&F Reč nedelje: Kurs dinara

by bifadmin

Protekle dve-tri nedelje obeležilo je pomalo neočekivano kolebanje kursa dinara, odnosno delimičan pad vrednosti domaće valute. Posle novogodišnjih praznika evro je postepeno rastao i za njega je u jednom trenutku trebalo izvdojiti 123,5 dinara, odnosno oko 3-3,5 dinara više nego pre decembra 2015.

U uslovima nedovoljno konkurentne i slabo izvozne privrede, aktuelni višegodišnji režim kontrolisano fleksibilnog kursa dinara – dakle, između u potpunosti fleksibilnog i fiksnog – za sada je najbolje rešenje za Srbiju, konstatuje ekonomista Dejan Jovović, u tekstu koji je objavila Politika. Na ovaj način, u teoriji, trebalo bi da se izbegava preterano posezanje za deviznim rezervama, ali i prevelike oscilacije kursa.

Kurs dinara 1 - 7. februar 1

Ipak, tokom januara Narodna banka Srbije je intervenisala i prodala neočekivano veliki iznos devizne rezerve na međubankarskom tržištu – 290 miliona evra. To je, posledično, dovelo do stabilizacije kursa i blagog jačanja dinara prema evru.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je dinar već dugo precenjen i da je NBS uradila „sve što je mogla da ga održi na ovom nivou“. U razgovoru za Alo, Kovačević je istakao da je do pada vrednosti dinara oko Nove godine došlo i zbog manjeg dotoka deviza iz inostranstva u vreme praznika, zbog smanjenog broja dolaska naših ljudi iz dijaspore u to vreme.

Kurs dinara 1 - 7 februar 2

S druge strane, veoma je neizvesno kako će se nacionalna valuta ponašati naproleće, pošto je Evropska centralna banka najavila da će u aprilu obustaviti upumpavanje evra u ekonomiju evrozone, upozorava Kovačević.

A tome treba dodati i dva predizborna meseca u Srbiji, kada. po pravilu, domaća privreda doživljava stagnaciju.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...